Arla, Polarbröd, Sevan, Löfbergs och Estrella är de fem stora livsmedelsföretag som just nu letar efter unga personer på Tiktok. Erbjudandet handlar om att utan vare sig krav på högskolepoäng eller erfarenhet få chansen att i höst arbeta i företagens högsta ledning. Den som söker måste vara mellan 18 och 26 år.
– Det är vår branschorganisation Livsmedelsföretagen som ligger bakom kampanjen. Det här är ett av många sätt att locka unga och andra att jobba i vår bransch. Jag tyckte det var ett bra initiativ och anmälde att vi ville vara med, säger Rosersbergsbon Elin Ingves Pyk.
Hon är vd på Sevan, som är den största hummus-producenten i Norge, Sverige och Finland, samt leverantör av många andra matprodukter inspirerade av Mellanöstern.
De närmaste fem åren kommer livsmedelsindustrin, som är Sveriges tredje största industri, att behöva anställa hela 20 000 nya personer.
Den som anställs som CO-CEO på Sevan kommer i 1–2 månader både få "skugga" den ordinarie vd:n för att titta och lära, men även jobba med egna projekt.
– Ja, det är jätteviktigt att få ta eget ansvar också, att faktiskt leverera något. Och det gör exempelvis alltid våra praktikanter. Jag har gjort många av mina absolut bästa rekryteringar genom att vi har tagit emot praktikanter, säger Elin Ingves Pyk, 42, som är van vid att arbeta med olika typer av praktikanter och nyanlända ihop med både universitet och Arbetsförmedlingen.
Varken erfarenhet eller utbildning krävs för tjänsterna som CO-CEO.
– Nej, vi kräver ingen erfarenhet, men hundra procent glöd. Om man vill något, då kan man lära sig nästan allt.
Är det inte bättre att börja nere ”på golvet” när man ska lära sig en bransch?
– Det kan man så klart reflektera kring. Skulle det bli så att den här personen är intresserad av att fortsätta i branschen då tror jag att hen får ställa in sig på att efter den här perioden inte förvänta sig att kliva in på ett toppmanagement-uppdrag direkt, utan vara beredd att börja jobba med något annat först, svarar Elin Ingves Pyk som själv var 35 år när hon blev vd.
I livsmedelsindustrin saknas framöver personal inom många olika yrken. Det handlar om allt ifrån innovation och utveckling av produkter till ekonomer, kommunikatörer och maskinoperatörer.
Vad är roligast med att vara vd?
– Att både se tillväxt och samtidigt kunna förverkliga sina idéer. Sedan är det inte mycket som slår möjligheten att kunna erbjuda någon ett jobb. Speciellt för nyanlända kan det förändra en persons hela liv när hen får möjlighet att stanna i Sverige och en ny start.
Tova Klintström, 24, är en av dem som nyligen började arbeta på Sevan.
– Jag har alltid varit intresserad av kost och att laga mat. Jag valde därför att plugga kostvetenskap på Uppsala universitet och upptäckte att det här är en bransch där det finns många olika ingångar.
På Sevan vikarierar hon nu som produktutvecklare.
– Jag får jobba i hela kedjan, från idéstadiet till att näringsberäkna, testköra mat i provköket och testa produkten nere i fabriken.
Skulle du rekommendera branschen för fler?
– Ja, det behövs verkligen engagerad personal i framtiden om vi ska få god, näringsriktig och säker mat. För mig känns det här som ett både kul och viktigt område att få jobba med.