De lockar unga med vd-jobb: "Behöver anställa fler"

Just nu erbjuder fem stora livsmedelsbolag unga chansen att prova på att arbeta som vd i deras företag. ”Vi kräver ingen tidigare erfarenhet, men hundra procent glöd”, säger Elin Ingves Pyk, vd på hummusföretaget Sevan i Rosersberg.

”Livsmedelsfrågorna ligger i tiden, inte minst genom försörjningsfrågor, hälsa och miljö. Vi kommer behöva ställa om vad vi äter och då är baljväxter en jätteviktig del av lösningen”, säger Elin Ingves Pyk och visar blötlagda kikärtor som ska bli hummus.

”Livsmedelsfrågorna ligger i tiden, inte minst genom försörjningsfrågor, hälsa och miljö. Vi kommer behöva ställa om vad vi äter och då är baljväxter en jätteviktig del av lösningen”, säger Elin Ingves Pyk och visar blötlagda kikärtor som ska bli hummus.

Foto: Maria Lindblom

Arbetsmarknad2024-06-15 16:30

Nyheten i korthet

  • Fem stora livsmedelsföretag, inklusive Arla, Polarbröd, Sevan, Löfbergs och Estrella, söker unga personer mellan 18 och 26 år på Tiktok för att arbeta som vd i höst.
  • Inga tidigare erfarenheter eller högskolepoäng krävs, men 100% engagemang är nödvändigt. Livsmedelsindustrin, som är Sveriges tredje största, kommer att behöva anställa 20,000 nya personer under de kommande fem åren.
  • Dessa praktiktjänster erbjuder unga en chans att lära sig branschen från toppen, även om de efter praktikperioden kommer att behöva börja arbeta med något annat först.

Arla, Polarbröd, Sevan, Löfbergs och Estrella är de fem stora livsmedelsföretag som just nu letar efter unga personer på Tiktok. Erbjudandet handlar om att utan vare sig krav på högskolepoäng eller erfarenhet få chansen att i höst arbeta i företagens högsta ledning. Den som söker måste vara mellan 18 och 26 år.

– Det är vår branschorganisation Livsmedelsföretagen som ligger bakom kampanjen. Det här är ett av många sätt att locka unga och andra att jobba i vår bransch. Jag tyckte det var ett bra initiativ och anmälde att vi ville vara med, säger Rosersbergsbon Elin Ingves Pyk.

Hon är vd på Sevan, som är den största hummus-producenten i Norge, Sverige och Finland, samt leverantör av många andra matprodukter inspirerade av Mellanöstern.

De närmaste fem åren kommer livsmedelsindustrin, som är Sveriges tredje största industri, att behöva anställa hela 20 000 nya personer.

undefined
Tova Klintström, 24, har pluggat till kostvetare i Uppsala. Hon rekommenderar fler att välja programmet. "Ja, det behövs verkligen engagerad personal i framtiden om vi ska få god, näringsriktig och säker mat. För mig känns det här som ett både kul och viktigt område att få jobba med", säger hon.
undefined
På Sevans lager i Rosersberg finns tusentals pallar med i huvudsak växtbaserad mat. Företagets produkter säljs i butiker och på storhushållsmarknaden i Norden. Många produkter producerar företaget själva i anläggningen i Rosersberg.

Den som anställs som CO-CEO på Sevan kommer i 1–2 månader både få "skugga" den ordinarie vd:n för att titta och lära, men även jobba med egna projekt.

– Ja, det är jätteviktigt att få ta eget ansvar också, att faktiskt leverera något. Och det gör exempelvis alltid våra praktikanter. Jag har gjort många av mina absolut bästa rekryteringar genom att vi har tagit emot praktikanter, säger Elin Ingves Pyk, 42, som är van vid att arbeta med olika typer av praktikanter och nyanlända ihop med både universitet och Arbetsförmedlingen.

undefined
"Det är viktigt att förmedla hur det är i verkligheten. Min uppfattning är att det är ganska stor skillnad när man läser om saker i skolan mot hur det är när man kommer ut och jobbar. Sedan är det bra för mig att ta emot unga och praktikanter som många gånger jobbar med projekt som lär oss nya saker", säger Elin Ingves Pyk.

Varken erfarenhet eller utbildning krävs för tjänsterna som CO-CEO.

– Nej, vi kräver ingen erfarenhet, men hundra procent glöd. Om man vill något, då kan man lära sig nästan allt.

Är det inte bättre att börja nere ”på golvet” när man ska lära sig en bransch?

– Det kan man så klart reflektera kring. Skulle det bli så att den här personen är intresserad av att fortsätta i branschen då tror jag att hen får ställa in sig på att efter den här perioden inte förvänta sig att kliva in på ett toppmanagement-uppdrag direkt, utan vara beredd att börja jobba med något annat först, svarar Elin Ingves Pyk som själv var 35 år när hon blev vd.

undefined
"Jag hoppas att den person vi bestämmer oss för ska kunna få en bild av hur man växer som bolag, hur man kan driva en lönsam verksamhet och hur de olika delarna i bolaget hänger ihop", säger Elin Ingves Pyk, som är dotter till tidigare riksbankschefen Stefan Ingves.

I livsmedelsindustrin saknas framöver personal inom många olika yrken. Det handlar om allt ifrån innovation och utveckling av produkter till ekonomer, kommunikatörer och maskinoperatörer.

Vad är roligast med att vara vd?

– Att både se tillväxt och samtidigt kunna förverkliga sina idéer. Sedan är det inte mycket som slår möjligheten att kunna erbjuda någon ett jobb. Speciellt för nyanlända kan det förändra en persons hela liv när hen får möjlighet att stanna i Sverige och en ny start.

Tova Klintström, 24, är en av dem som nyligen började arbeta på Sevan.

– Jag har alltid varit intresserad av kost och att laga mat. Jag valde därför att plugga kostvetenskap på Uppsala universitet och upptäckte att det här är en bransch där det finns många olika ingångar. 

undefined
Sevans produktionshall där falafel och hummus tillverkas.
undefined
Så här ser det ut när företagets storsäljare hummusen är klar och ska paketeras. Receptet och tillverkningsmetoden är hemlig.
undefined
Sevan är ett snabbväxande företag som säljer mycket växtbaserad mat. Foul är en bönröra som ofta serveras till frukost i Mellanöstern.

På Sevan vikarierar hon nu som produktutvecklare.

– Jag får jobba i hela kedjan, från idéstadiet till att näringsberäkna, testköra mat i provköket och testa produkten nere i fabriken. 

Skulle du rekommendera branschen för fler?

– Ja, det behövs verkligen engagerad personal i framtiden om vi ska få god, näringsriktig och säker mat. För mig känns det här som ett både kul och viktigt område att få jobba med.

Ung vd ska trendspana

Här är delar ur platsannonsen:

Om rollen:

– Du ansvarar för att komma med idéer om hur vi kan förbättra vår närvaro i sociala medier och vår e-handel..
– Du kommer vara en del av utvecklingsavdelningen och utforska nya smaker och möjligheter samt trend- och konkurrentspana.
– Du kommer att bidra med idéer till förpackningar, reklam och marknadsföring

Din bakgrund:

– Rollen som CO-CEO kräver ingen tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning.. 

Om Sevan

Är ett familjeföretag som ägs av familjen Maroutian. Koncernen omsätter i dag närmare 500 miljoner kronor och har 50 anställda med ursprung från över 20 olika länder. Företaget växer snabbt och har bland annat utsetts till årets gasellföretag av Dagens industri.

Karta: Sevan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!