På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för arbetsmarknaden i Uppsala län det kommande året efter att ha intervjuat 600 arbetsställen, med en svarsfrekvens på 73,1 procent.
– Konjunkturen är god, antalet sysselsatta ökar och vi ser en urstark arbetsmarknad med stor efterfrågan. Företagen i Uppsala län är optimistiska och har ett starkt förväntningsläge på framtiden. Inom tillverkning ökar efterfrågan på arbetskraft rejält. Men inom energi och miljö är efterfrågan snäppet lägre, säger Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef Norra Mälardalen.
Siffrorna visar att den bransch med störst efterfrågan på arbetskraft är byggbranschen där det är brist på samtliga kompetenser. Dilemmat innebär att byggföretag i dagsläget kan tvingas säga nej till order på grund av bristen. 37 procent av byggföretagen i länet säger att de har upplevt brist på rätt kompetens vid försök till rekrytering.
Prognosen för efterfrågan på personal inom näringslivet de kommande sex månaderna placerar Uppsala län på en andraplats i landet. Däremot ligger länet etta i prognosen för de kommande sex till tolv månaderna.
– 2 400 personer beräknas bli sysselsatta under nästa år. Samtidigt förväntas ungefär 30 000 jobb omsättas eller annonseras via Arbetsförmedlingen och drygt var tredje inskriven arbetslös har påbörjat någon form av arbete efter ett år, säger Jan-Eric Nyström.
Trots den goda arbetsmarknaden i Uppsala län ser arbetslösheten ut att öka med 250 personer under 2018, vilket till stor del beror på inflödet av nyanlända samt att de arbetslösa tenderar att sakna den kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna.
– Vissa arbetsgivare inser inte hur värdefull den utländska kompetensen är. Vi hoppas att de kan ha ett mer öppet sinne. En nyckel kan vara att hitta jobb som kompletterar andra tjänster, till exempel assistentroller som underlättar arbetet för ordinarie personal, säger Jan-Eric Nyström.
Arbetslösheten i Uppsala län är dock fortsatt den lägsta i Sverige och med två universitet i staden anses befolkningen till stor del vara välutbildad.
– Den största utmaningen med att matcha ihop arbetslösa med jobb är att den rätta kompetensen oftast saknas. Detta kan leda till långtidsarbetslöshet. Arbetsförmedlingen kan inte lösa detta själva, utan behöver kroka arm med både kommun och arbetsgivare, säger Jan-Eric Nyström.