Kommunal varslar om strejk

LO-facket Kommunal varslar om strejk sedan förhandlingarna om ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) bröt samman i fredags. Bland annat omfattas 1 000 personer i länet framför allt kökspersonal på skolor, vaktmästare och lokalvårdare.

Kommunal varslar om strejk. Arkivbild.

Kommunal varslar om strejk. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbete2024-04-08 14:19

Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess. Varslet innebär också en nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad.

"En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera", säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande-

Blir strejken verklighet omfattas inledningsvis minst 5 000 medlemmar. Det handlar om exempelvis måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare och renhållningsarbetare. En stor del, 1 000 personer i Uppsala län har varslats.  Det är bland annat kökspersonal på bland annat Almtunaskolan, Fyrisskolan, Gottsundaskolan, Celsius och Lundellska varslade. Dessutom involveras även personal på matbespisningar i äldreomsorgen, till exempel Seniorköken och Årstagårdens seniorrestaurang.

– Våra olika delegationer har kommit fram till att just dessa arbetsplatser är aktuella. Många av Kommunals medlemmar arbetar inom vården, men för att inte tredje man ska bli lidande i stor utsträckning är de inte varslade i detta läge, säger Helena Ersson från Uppsala som är ordförande i Kommunal region Mitt.

I resten av länet är till exempel personal på Olanderskolan och Örbyhusskolans kök i Tierp varslade, men även vaktmästare på simhallen i Heby.

– Vi tycker att våra krav är rimliga och att medlemmarna under lång tid har tagit ansvar för den ekonomiska situationen som råder. Just nu ligger vi långt ifrån hur arbetsgivaren ser på löner och arbetstidsfrågan, men förhoppningen är att vi ska kunna närma oss och komma överens om en uppgörelse, säger Helena Ersson.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt "ordning och reda i löneprocesserna", med ett skriftlighetskrav vid lönesättning, och förändringar av dygnsviloreglerna.

"Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande", säger Ragnegård.

Strejkvarslen berör anställda i kommuner, regioner och företag under arbetsgivarorganisationen Sobona. Runt 550 000 personer arbetar på avtalsområdena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!