– Jo, det blommar mycket och växer mycket, säger Viviann Blomgren, chef på kommunens parkenhet.
Särskilt prästkragar verkar trivas extra bra i år.
– I år har vi haft massor och de har blommat länge också, säger Viviann Blomgren.
Att årets sommar blivit så rik på blomster kan ha att göra med förra årets torka, tror Viviann. Hon menar också att det finns en större medvetenhet i dag om nyttan för till exempel pollinerare med att låta blommor ta plats i stadsmiljön.
– Det är jättemycket fjärilar i våra blomsterplanteringar i Stadsträdgården. Det kanske man inte tänker på, men även våra blomsterurnor har en betydelse för att de lockar till sig mycket insekter, säger Viviann Blomgren.
Naturskyddsföreningen har just nu en kampanj för att rädda bina som bland annat handlar om att få fler att göra om gräsmattor till ängsmarker. Men i år anlägger Uppsala kommun inga nya ängar.
– Men vi har alltid det med i tankarna. Vi jobbar med en inventering av gräsytor där vi ska se om vi kan förändra klippningen på något sätt för att gynna mångfalden.
Sedan tidigare har kommunen ängsmark i Carolinaparken (Engelska parken), slänterna längs Slottsbacken och cirkulationsplatsen vid Grindstugan. Men på många ställen i Uppsala växer den invasiva blomman uppländsk vallört och det är svårt att anlägga ängar där, enligt Viviann Blomgren. Därtill behöver ängsblommor näringsfattig jord och det kan utmanande att hitta i den uppländska leran.
– Men närmare åsen är jorden näringsfattigare och lämpar sig mera för ängsmark, säger Viviann Blomgren.