Kurage glöms ofta bort när det gäller att skydda kvinnor från våld. Dags att byta ut likgiltighet mot huskurage, menar Jessica Nilsson. Hennes medborgarförslag, som nyligen lämnades på kommunfullmäktige, handlar om att tydliggöra hur man kan agera med enkla åtgärder för att förebygga och stoppa våld i nära relationer.
– Det ger grannar verktyg för att agera och på så sätt kan liv räddas, säger Jessica Nilsson.
Finns inte kurage bland lokalinvånarna i Älvkarleby?
– Runt om i Sverige finns ett flertal kvinnor som mördats. Grannar har funnits med i vittnesmål, de har till exempel hört smällar i väggen eller hjärtskärande skrik. Men ändå har de inte agerat. Huskurage kan leda till att gärningsmannen blir avbruten, och ett liv räddas. Det är viktigt att man agerar.
Hon menar att man först och främst ska ringa polisen. Men man ska också vara mentalt förberedd på att våldsamma situationer kan inträffa i ens egen trappuppgång, i grannens lägenhet och ute på gatan.
20 kommuner i landet har tagit ställning för civilkurage, bland annat Gävle, Norrtälje, Haninge och Nacka. Älvkarleby bör hänga på, menar hon.
Jessicas medborgarförslag har inspirerats av hennes engagemang mot kvinnovåld. Hon har arbetat med kvinnor som lever gömda och under dödshot.
– Jag har haft kontakt med dem och fått höra om deras tragiska verklighet. Jag blir chockad över hur dåligt det fungerar i Sverige. Det är ett välfärdsland men just i denna fråga är det total katastrof.
Jessica Nilssons engagemang för kvinnor och hennes konstprojekt med fokus på kvinnovåld startade efter Lotta Rudholms död 2016. Lotta Rudholm blev ihop med en kille hon träffade via Facebooks träningssida. Fyra månader senare blev Lotta brutalt misshandlad av honom i sin lägenhet i Stockholm.
Jessica Nilssons röst darrar medan hon berättar om Lottas fall.
– Jag blev så otroligt illa berörd av hennes situation. Lotta var så slagen i ansiktet så att systern inte kände igen henne. Hon hamnade i respirator och dog av sina skador. Här skulle samhället direkt ha agerat och borde ha hjälpt henne. Var finns resurserna för att förhindra våldet mot kvinnor?
I genomsnitt mördas omkring 15 kvinnor i Sverige varje år av män de har eller har haft en nära relation med, enligt Brottsförebyggande rådet.