Var HR-chef i Syrien – städar nu i Älvkarleby

Under den stora flyktingvågen 2015 tog Älvkarleby kommun emot omkring 180 nyanlända, de flesta från Syrien. Flyktingen Omar Almhanna berättar hur integrationen fungerat för honom: "Det tog sex år att få jobb – som städare."

Omar Almhanna med dottern Alisar Almhanna. Han tycker att han borde ha jobbat direkt istället för att plugga två år. Ande flyktingar som jobbat direkt tack vare ditt nätverk har det nu bättre menar han.

Omar Almhanna med dottern Alisar Almhanna. Han tycker att han borde ha jobbat direkt istället för att plugga två år. Ande flyktingar som jobbat direkt tack vare ditt nätverk har det nu bättre menar han.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-05-19 14:30

När Omar Almhanna och familjen kom skickades de först till Kiruna. De bodde där i två år.

– Vi väntade ett och ett halvt år tills vi fick uppehållstillstånd. Senare hittade man en hyresrätt för oss i Älvkarleby kommun. Vi fick en tvåa på 53 kvadratmeter, säger 48-årige Omar Almhanna.

Men på grund av en vattenläcka i hyreshuset fick de flytta igen, från Andra Tvärgatan till Hårstagatan. 

Nästan alla nyanlända har genomgått Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsprogram, även Omar Almhanna.

– Vanligtvis pluggar man SFI i två år, men inom två år pluggade jag även klart grundläggande svenska och vård- och omsorg, som man säger är den kortaste vägen till ett jobb. Jag känner ingen annan som pluggat så fort. Jag trodde att jag skulle få jobb direkt. 

Han är mekanisk ingenjör i hemlandet. Han var chef för HR-avdelningen på det multinationella byggföretaget Saudi Binladin group. Företagets ordförande, Bakr bin Ladin, är halvbror till terroristledaren Usama bin Ladin. 

Omar jobbade även i Ryssland för bland annat ett oljeföretag. 

– Jag utsattes för mycket rasism i Ryssland. De kallade mig för svarta rumpan. Min son blev slagen, eftersom han inte kunde ryska. 

undefined
Före detta flyktingen Omar Almhanna med dottern Alisar Almhanna: "Efter skatt lever vi tre på omkring 18 000 kronor. Det är tufft, men jag är tacksam."

Efter etableringsprogrammet kunde han inte jobba inom vård- och omsorg. Han skilde sig för knappt två år sen och kunde inte ta kvällsjobb på grund av barnen. 

Han fick gå på så kallad stöd och matchning, en arbetsmarknadsåtgärd som funnits sedan 2014.  

– Det programmet är lönlöst. Tänk att staten betalade mer än 25 000 kronor till ett matchningsföretag som skulle hjälpa mig hitta ett jobb. Handläggaren frågade mig om jag kunde skriva ett cv. De vet ju att jag har varit HR-chef, så självklart kan jag det. De frågade mig om kan jobba med en dator, säger Omar med ett skratt.

Först i februari fick han ett jobb – som städare. Han får cirka 19 500 kronor före skatt plus barnbidrag på 1 300 kronor för sin dotter, och 1 200 kronor för sin äldre son. 

– Efter skatt lever vi tre på omkring 18 000 kronor. Det är tufft, men jag är tacksam. Integrationsarbetet kan bli bättre. Och jag hoppas på att mina barn ska få det bättre. 

År 2020 kom 35 nyanlända till kommunen. Sammanlagt antal utlandsfödda i kommunen år 2020 är 1 420 stycken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!