Tuff kamp för pizzeria i Skutskär – kan tvingas sälja

Pizzeriaägaren Kawa Hosam oroas när han ser hur marginalerna minskar. Tredubbla elpriser, dubbla inköpspriser och tomma bord kan tvinga honom att sälja Milles pizzeria.

Milles pizzeria har funnits i många år och haft tre ägare. 47-årige Kawa Hosam tog över den i slutet av 2019.

Milles pizzeria har funnits i många år och haft tre ägare. 47-årige Kawa Hosam tog över den i slutet av 2019.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-11-03 20:00

UNT har besökt Milles pizzeria i Skutskär två gånger, både gångerna var platsen tom. 

– De senaste dagarna har det varit mycket lugnt. Kunderna har inga pengar. Förr kunde familjer köpa pizza tre gånger på en vecka. Nu kommer de bara en gång per vecka, säger Kawa Hosam, 47, som äger pizzerian.

Han berättar att han vanligtvis har en kassa på mellan 2 000 och 4 000 kronor om dagen på veckodagarna. På helgerna är det 7 000 till 9 000 kronor om dagen.  

Problemet, förutom färre kunder, är att elpriset har tredubblats och matpriserna ökat kraftigt.

– Jag hade tidigare ett bra elavtal med Vattenfall. Men det avtalet tog slut i år. Nu är min faktura på mellan 15 000 och 20 000 kronor. För min lägenhet till exempel kostade elen mellan 300 och 450 kronor. Nu är det 1 400 kronor de senaste två månaderna. Det är inte ens dubbelt, det är trippelt!

Pizzorna har blivit dyra att tillaga. Han ger exempel på vanliga ingredienser han köper från sin grossist.

En hink matolja kostade 140 kronor. Nu 300 kronor.

En påse vetemjöl kostade 50–55 kronor. Nu 120 kronor. 

Ett kilo oxfilé kostade 170 kronor. Nu 400 kronor. 

Ett kilo köttfärssås kostade 50 kronor. Nu 90–95 kronor.

– Alla varor har dubblats i pris!

Just då kommer en leverans, en kartong med kebabkött, från Järvsö i Ljusdal.

– Förr kostade ett kilo kebabkött 40 kronor. Nu är det 65 kronor, säger Kawa Hosam, och budet nickar. 

På frågan om hur verksamheten ska klara sig svarar han att han är tvungen att höja priset med fem kronor. Hans pizzor kostar idag mellan 75 och 120 kronor. 

– Kunderna kommer att tycka att det är jobbigt. Men jag måste betala skatt, moms, el, varor, hyra och lön. Det är mycket problem. 

undefined
”De senaste dagarna har det varit mycket lugnt. Kunderna har inga pengar. Förr kunde familjer köpa pizza tre gånger på en vecka. Nu kommer de bara en gång per vecka”, säger Kawa Hosam, 47.

Milles pizzeria har funnits i många år och haft tre ägare. Kawa Hosam tog över den i slutet av 2019. 

– Tre, fyra månader efter att jag köpte pizzerian kom corona, fy fan, svär han och skakar på huvudet.

Det första halvåret tjänade restaurangen 60 000 kronor per månad, vilket räckte till att betala varor, skatt och hyra. Det blev dock bättre senare, upp till 160 000 kronor varje månad.

Pizzerian överlevde pandemin. Nu med elkrisen och inflationen ser Kawa Hosam inte något ljus i tunneln, men har tänkt på en möjlig räddning.

– Jag var lastbilschaufför i Dubai i tio år. Jag kan bli lastbilschaufför igen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!