När Gävle drabbades av ordentliga översvämningar i augusti skonades Älvkarleby kommun.
– Vi hade tur att regnmolnet låg över Gävleborg och Dalarna. Ibland upplever jag att Älvkarleby har lite annorlunda lokalklimat. Till exempel på vintern kan det snöa mycket här, men inte i Gävle, säger kommunarkitekt Sofie Åberg.
Men det betyder inte att Älvkarleby kommun kan känna sig säker. För hundra år sedan var det en stor översvämning i bostadsområdet Sand där vattnet steg upp till 1,5 meter.
Kommunen jobbar idag efter hundraårsflöden eller 1 000-årsflöden – där det senare kan vara katastrofalt, menar Sofie Åberg.
Ett hundraårsflöde är ett vattenflöde som inträffar i genomsnitt en gång på hundra år. Ett exempel är vårfloden 1900 i Uppsala och under våren 2013 drabbades Uppsala igen.
Det som hände i Gävle kan ha varit både ett hundraårsflöde och klimateffekter, menar Sofie Åberg.
– Det regnade så häftigt att marken blev mättad och inte kunde ta emot mer vatten. Dagvattensystem och ledningar är inte dimensionerade för sådana häftiga skyfall. Och man kan inte ha den beredskapen att man bygger ut maximalt överallt.
Men det finns förebyggande åtgärder: som att se till att brunnarna är rena och att man har någorlunda modern standard på sitt ledningsnät.
– Det finns många ledningar som är gamla, 50–100 år. De behöver renoveras, men det är stora åtaganden för samhällen och kommuner att renovera och avsätta resurser till det.
Älvkarleby kommun jobbar med klimatanpassad fysisk planering för att minska negativa effekter av klimatförändringar, till exempel att nya byggnader bör placeras som lägst 2,5 meter över havet.
Sofie Åberg berättar att det finns flera områden i Älvkarleby som potentiellt kan drabbas vid skyfall.
– Man måste då se till att det finns diken eller dammar som kan svälja vattnet när det blir för mycket.
Det finns även områden som kan få översvämningar på grund av havsvattennivån – till exempel strandtomterna i Kopphuslandet där man har byggt fritidshus som nu blivit permanenta boenden.
Och så har Älvkarleby även ett vattenkraftverk. Där finns risk för dammbrott.
– Det finns många vattenkraftverk längre upp och vattenkraften i Älvkarleby är den sista på sträckan. Blir det dammbrott någonstans på vägen så kan vi råka illa ut också.