Halva statyn stals – polisen utreder kulturarvsbrott

En halv staty stals i Skutskär. Polisen ska nu försöka ta reda på om statyn säljs vidare eller smälts ned.

Det sittande syskonet är stulet från konstverket "I want to be heard, I want to be found" utanför vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär.

Det sittande syskonet är stulet från konstverket "I want to be heard, I want to be found" utanför vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär.

Foto: Älvkarleby kommun

Älvkarleby2022-09-27 16:01

Bronskonstverket "I want to be heard, I want to be found" skapades för 15 år sedan av Knutte Wester tillsammans med sex sjuåringar, då boende på ett barnhem i Lettland. Statyn, bestående av ett sittande och ett stående syskon, har sedan 2019 stått utanför vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär. I lördags upptäckte personal att det sittande syskonet stulits.

undefined
Konstnären Knutte Wester från Eskilstuna.

– Vi jobbar bland annat med förhör av personer som kan tänkas lämna upplysningar. Samtidigt letar vi även material från övervakningskameror omkring brottsplatsen, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

undefined
Stölden upptäcktes i helgen och polisen utreder nu brottet och misstänker att statyn antingen ska säljas vidare eller smältas ned för dess metallvärde.

Statyn köptes in för drygt 550 000 kronor. Men polisen uppger att man är osäker på om stöldgodset kan säljas vidare då det krävs ett förhållandevis komplicerat nätverk av hälare specialiserade på stulen konst.

– Det är inte så genomtänkt att stjäla konst eftersom stulna verk är svåra att sälja vidare. Med det sagt så tycker jag det finns en ganska hög sannolikhet att den stulna statyn kommer åter, säger Jonas Eronen.

En annan teori polisen jobbar utifrån är att det gäller en metallstöld.

– Tjuven kan ha tagit statydelen endast för själva metallen och har kunskap om hur man smälter ner den för att sedan sälja den vidare för just metallvärdet. Då minskar chansen att återfinna den stulna bronsstatyn till mer eller mindre noll, säger Jonas Eronen.

undefined
”Metallstölder är allvarliga, inte bara för de företag som drabbas utan för oss alla då metallstölder kan påverka samhällsviktiga verksamheter. Vidare påverkar det oss alla eftersom att stölder av konstverk/statyer är att anse som kulturarvsbrott. ”, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Polisen utreder stöld men uppger att det även kan röra sig om ett kulturarvsbrott. I nuläget finns det ingen frihetsberövad eller misstänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!