Ju mer man skottar snö, desto mer semlor äter Skutskärsborna. Och många tar sig till Preem för deras nybakade minisemlor, som byborna kallar för "kaffesemlor."
– Det är kunderna som har döpt minisemlorna. När de varit duktiga vill de ha belöning, säger Jennie Edenby, Preem Skutskärs delägare.
Det var för omkring tre år sedan som de började baka minisemlorna. Försäljningen fortsätter tills snön försvinner.
– Vi sålde 697 stycken förra månaden. Vi tror det blir fler semlor i februari, säger Linda Johansson, Preems andra delägare.
Men oavsett hur goda semlorna är så ger Preems ägare detta råd:
– Ät inte semlor på första dejten!
Willys i Skutskär började också tidigt med semlor i år – i januari, på grund av stort intresse. Efter fettisdagen trappas försäljningen ned.
– Semlorna har sålt väldigt bra i år jämfört med tidigare år. Det har kanske koppling till att många sitter hemma under pandemin. Folk är mer sugna, säger Willys brödansvariga Angelica Jonsson.
Café Samvaron i Skutskär har börjat sälja semlor i år först under blåmåndagen 15 februari. Semlor erbjuder de sedan veckan ut. Liksom Preem bakar de semlorna själva.
Café Furiren på Laxön säljer dock inte semlor.
– Vi brukar inte ha öppet den här tiden av året. Vi håller öppet dagligen först från första maj fram till sista september, säger Anette Widing på Café Furiren, som har funnits i 20 år.