Spiketält är förstugor i trä för husvagnar och husbilar. Sådana hade uppförts i Älvkarleby utan godkänt bygglov, därmed fick ägarna betala en byggsanktionsavgift på över 12 000 kronor. Ägarnas förklaring var att det inte finns information om kraven samt att campingägaren godkänt bygget. Flera spiketält har byggts i Rullsand och andra vill haka på trenden, men ingen känner till reglerna.
Kommunens bygg- och miljöchef Raul Johnson, förklarar sanktionsavgiften:
– De fick betala för att de gjort något olovligt. Man måste söka bygglov. Spiketält är ju gjort som en utbyggnad med tak, fönster och väggar, säger Raul Johnson.
I somras uppfördes också spiketält utan bygglov på Berkinge fiskecamp i Lövstabruk. Men där var det campingen som blev belagd med en sanktionsavgift. Campingens förklaring var att reglerna var oklara.
I större kommuner som Östhammar och Uppsala finns inte spiketält ännu, men båda tänker likadant kring att bygglov behövs.
– I Östhammar finns inte byggrätt för att kunna ställa 15 kvadratmeter byggnad bredvid en husvagn, säger Christoffer Svedner, kommunens byggnadsinspektör.
Då det saknas byggrätt för sådana i kommunens befintliga detaljplaner för campingar krävs det detaljändring.
– Campingplatserna bör ansöka om bygglov, och inte husvagnsägarna, anser Christoffer.
Han antar att det kan vara lätt för personer att försöka använda sig av det så kallade friggebodsundantaget, vilket gör många friggebodar bygglovsbefriade. Enligt friggebodsundantaget ska friggeboden vara begränsad till 15 kvadratmeter och den måste stå nära ett bostadshus för att det ska vara bygglovsbefriad.
– Men det finns inga bostadshus på campingplatser, säger Christoffer Svedner.
– Husvagnar räknas ju inte som bostadshus, säger Axel Stolt, bygglovsvägledare i Uppsala kommun.
Spiketält är mer vanligt i norra delen av Sverige, och där har kraven skärpts 2018. Först ut med att genomföra kravet var Vilhelmina kommun.
– Dessa byggnader uppförs som ett tillfälligt komplement men övergår allt oftare till att bli en fast etablering. Husvagnen kan flyttas från platsen men komplementbyggnaden, ”spiketältet”, står kvar som en permanent byggnad. Vår bedömning är att ett spiketält är en byggnad och kräver således bygglov. Då spiketältet inte är en bostad kan de inte beviljas som huvudbyggnad på till exempel en tomt för bostadsändamål, säger Lotta Persson, Vilhelminas byggnadsinspektör.
På campingområden i Vilhelmina kan campingägaren söka bygglov för tio spiketält. Campingägaren tar också ansvar för utformning och färgsättning.
I Camp Kittelfjäll i Vilhelmina har spiketält funnits sedan 1990-talet. 50 personer bor året runt på campingen och nästan alla har spiketält.
– Kommunen antog en ny policy kring spiketält då de har insett att spiketält inte kan få byggas hur som helst, i olika storlekar och färger. Kommunen har satt upp måttet tre gånger fem, och det ska vara minst fyra meters avstånd mellan spiketält och husvagnen ur brandsäkerhetssynpunkt. Färgsättning ska vara lika. I vår camping ska det vara gråskala eller svart. Fler kommuner har sin egna policy, men har liknande mått, säger Daniel Sundqvist på Camp Kittelfjäll.
I Vilhelmina finns inga problem kring spiketält, men i andra kommuner har det funnits spiketält med installerade eldstäder, vilket inte är okej ur brandsäkerhetssynpunkt.