Hos Älvkarleby IF hade man under flera år märkt att intresset för idrott avtagit bland många barn och ungdomar på bygden. Bland klubbens ledare noterade man också att det blivit svårare att rekrytera spelare till olika lag. Vid ett klubbmöte för drygt fem år sedan bestämde man sig för att försöka bryta den negativa trenden.
– Vi ville att vår idrottsplats skulle vakna till liv igen, så vi bestämde oss för att fräscha upp den och göra den till en naturlig mötesplats för unga på bygden, förklarar Markus Oksanen som är klubbens projektledare för arbetet med idrottsplatsen.
En plan för vad man ville göra togs fram. Konstgräsplan, en multisportanläggning och en bana för BMX-cykling skulle skapas på Älvkarleby IP.
För att klara av det behövdes pengar.
– Vi började under 2013 med att söka pengar hos olika myndigheter och idrottsförbund, berättar Markus Oksanen.
Efter ett drygt år med ansökningsarbete och mängder med samtal med potentiella bidragsgivare så började de positiva beskeden komma. Drygt 3 miljoner kronor har klubben fått från Allmänna Arvsfonden, Jordbruksverket, Svenska Fotbollförbundet, Upplands Idrottsförbund, Älvkarleby kommun och olika lokala företag.
– När vi ansökte om de här pengarna fick vi frågan vad klubben kunde bidra med. Förutom en del pengar så har även ett antal medlemmar ställt upp och jobbat och förverkligat våra planer, berättar Markus Oksanen.
Under 2015 inleddes byggarbetena och i dag finns en multisportrink med ett platsgolv som mäter 30 gånger 60 meter och en konstgräsplan på idrottsplatsen.
– Vi har byggt multisportrinken på den gamla hockeyrinken. På den kan man göra det mesta i sportväg som exempelvis handboll, basket eller innebandy, redogör Markus Oksanen.
På området pågår också bygget av en bana för BMX-cykling.
– Tanken är att byggarbeten ska vara helt klara under 2018. Som det ser ut nu kommer vi att klara av den målsättningen, förklarar Markus Oksanen.
Från klubbens sida har man märkt att det är mera aktivitet på idrottsplatsen efter det att konstgräset och multisportrinken kommit på plats.
– Dels märker vi att spontanidrotten ökat, men vi ser också att det blivit lättare att rekrytera barn och ungdomar till våra sexton lag i fotboll och innebandy.
Markus Oksanen konstaterar också att om viljan finns så är det möjligt att utveckla och åstadkomma förändringar i en idrottsklubb på en mindre ort.
– Har man kraft, vilja och en del egna resurser så finns det hjälp att få, säger han.
Klubben har nyligen också blivit nominerat i klassens årets projekt på Landsbygdsgalan som går av stapeln den 8 november och arrangeras av Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket och Europeiska Socialfonden.