Älvkarleby sportfiskes tillstånd att skjuta skarvar på hösten gällde fram till 30 november, men tidsangivelserna är att skyddsjakt får bedrivas max tio dagar efter smoltutsättning. Det är för lite tid, enligt Älvkarleby Sportfiske som har lett jakten och som har fått napp från 15 frivilliga jägare.
I år har jägarna hållit till mest kring Skutskärs vatten. Tobbe Lindkvist berättar att han gått upp klockan fyra på morgonen, och så har de varit ute med båten i fem, sex timmar. Med tur kan han lyckas skjuta fem skarvar under den tiden.
– Skarvarna är svårskjutna. De lär sig fort. Har du jagat dem en gång med båt så vet de just vilken båt som är farlig och håller sig undan när de ser den. De flyger iväg så fort de ser båten.
Jägarna har även suttit gömda i buskagen i Billuddens naturreservat.
– Men där är det mycket folk som går och tittar så vi måste vara försiktiga.
Hur känns det att skjuta en skarv?
– Man blir ledsen. Men när man skär upp dem och i magen ligger fem stycken öringar, då har vi det klart för oss varför vi gör detta. Vi vill rädda fisketurismen, som generar bygden mycket pengar.
Tidningen har tidigare berättat om en ny motion i Riksdagen – om rätten att direkt skjuta besvärliga skarvar. Men jägarna tycker inte att det räcker med endast allmän jakt. Andra metoder behövs, som att oljera äggen.
Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare från Länsstyrelsen i Uppsala, innebär oljering att man doppar skarväggen i någon typ av olja som täpper igen porerna i ägget. Det gör att den unge som skulle utvecklats i ägget inte får något syre och därför dör.
– Det är en metod som använts förut, även i Sverige, men i mindre och mindre utsträckning, bland annat eftersom det av djuretiska skäl måste göras tidigt under ruvningsfasen innan ungarna hinner bli för stora, säger Sebastian Olofsson.
För att veta när oljering ska göras måste man också ha bra koll på när äggen lades.
– I vissa fall kan det vara en form av populationsreglerande jakt vilket inte är tillåtet. Det är också svårare att koppla oljeringen av äggen till allvarliga skador på till exempel fiske än att skyddsjaga skarv vid fiskeredskap.
Den störning som blir när man går in i kolonin för att oljera kan också göra att skarvarna flyttar eller breder ut sin koloni över ett större område. Detta kan då förvärra skadorna.