Fritidsaktiviteter är ett bra sätt att mota bort nedstämdhet och oro, enligt Johan Waara vid institutionen för psykologi, på Uppsala universitet.
– Det är bra att fylla dagarna med saker så att man får annan fokus än oro över pandemin. Det kan vara vad som helst: att samla frimärken, släktforska, engagera sig i politiska forum. Genom aktiviteter blir dagarna mindre ensamma och långtråkiga, säger Johan Waara.
75-åriga Inger Bevervik Sjöström, före detta patentassistent på Astra Zeneca, har alltid varit aktiv med körsång, gympa och simning tills pandemin kom. Hon har ingen bil och vågar sig inte ut med buss. För motionen går hon stavgång och följer "Hemmagympa med Sofia" på SVT. Men en viktig del av vardagen ägnas åt att göra bivaxljus, vilket är en del av ett redan befintligt intresse, då hon tidigare var biodlare.
När tidningen besöker henne mitt på dagen tänder hon en av sina gula kreationer.
– Vi tänder så det blir lite festligt. Jag gör vaxljus och ger bort dem som presenter, säger Inger Bevervik Sjöström.
Bivaxljus började man använda för omkring 2 000 år sedan. De är ganska ovanliga eftersom de är dyrare att tillverka än stearinljus eller paraffinljus. Men de är klimatsmarta och hållbara.
– Stearinljus är giftiga. Vaxljus renar inomhusluften.
Hon har flera vaxljus i olika nyanser av gult på sitt köksbord, och de avger en honungsdoft.
– Jag tillverkar vaxljusen genom att rulla en vaxkaka runt en veke, men jag gjuter även bivaxljus med hjälp av silikonformar.
En annan Älvkarlebybo som håller på med en gammal metod är 74-åriga Ulla Erol som målar "Encaustic art", en konstform som involverar strykjärn.
– Ordet "encaustic" betyder att bränna in. Det krävs värme för att bränna in färgerna.
Metoden var bortglömd under flera decennier men återupptäcktes på 1980-talet. Ursprungligen användes jordpigment och bivax för att "bränna in" bilden med träkol. Idag används istället strykjärn, värmeplattor, stylus, varmluftspistoler och värmelampor för att smälta bivaxet och sedan använda det som färg. Resultatet liknar olja- och akrylmålningar.
– Färgen torkar inom några sekunder. Och du behöver inte kunna måla för att använda tekniken. Denna strykjärnsmetod är meditativ. När man målar försvinner allt vad vi nu får genomgå. Man känner lugnet inom sig.