Bästa lockbetet för inflyttning till Älvkarleby

Antalet invånare i Älvkarleby kommun bör öka med några tusen under de närmaste åren för att få in mer skatt. Det är alla lokalpartierna eniga om. Men hur det ska göras, där skiljer sig meningarna åt.

Jenny Sundell (SD), Paul Wisén (C), Roger Petrini (M) och Hans Wennberg (MP).

Jenny Sundell (SD), Paul Wisén (C), Roger Petrini (M) och Hans Wennberg (MP).

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-09-10 09:00

År 2020 tog flyttboomen i Älvkarleby kommun fart på allvar. Kommunens markområde i Liljebacken har sålts, och ett husbygge på cirka 30 hyresrätter beräknas bli klart i år. Inflyttningen sker 2023.  

Samtidigt väntar kommunens stora tomt i Bodaån på byggherrar som vill bygga lägenheter.

Alla partier är eniga – kommunen behöver växa för att få ett bättre skatteunderlag för samhällsservice. Men hur ska nya invånare lockas?

Hans Wennberg (MP) tycker att för att locka både byggherrar och privatpersoner måste kommunen underlätta ansökningar om bygglov. 

– Kommunen måste bereda plats så att processen går fort. 

För att locka barnfamiljer måste det finnas förskolor, något som saknas i vissa delar av kommunen, enligt honom. 

– Vi vill se till att kommunen blir en attraktiv arbetsgivare och erbjuda vidareutbildning, kanske även på betald arbetstid för personal, säger Hans Wennberg. 

undefined
Paul Wisen (C).

Bättre marknadsföring är Centerpartiets lockbete.

– För få vet hur fint vi har det, fler måste få veta det. Älvkarleby kommun ska vara en varm, mysig plats att bo på nära havet, nära Gävle och Valbo för shopping och jobb, samt med snabba förbindelser till Uppsala och Stockholm via tåg och motorväg. Vi ska fortsätta arbetet med att ta fram fler tomter nära vattnet och naturen, säger Paul Wisén (C). 

Partiet vill bygga energismarta hus med solceller och införa en trädpolicy för villaägare: att hjälpa ersätta träd med lägre vegetation. C vill satsa på det nya Boda skolområde, en ny ungdomsgård i centrala Skutskär och en nytt seniorboende vid gamla Östangård. 

C drömmer stort om ett eget badhus, solenergi på Skutskärs IP och ridklubben, och att Skutskärs IP ska bli ett helt nytt idrottscentrum med flera sporthallar och simhall. 

undefined
Roger Petrini (M).

Moderaterna vill sänka skatten, och motiverar det med att kommunen i dag har plats nummer 28 i högst skatt i Sverige. 

– Det betyder att 90 procent av landets kommuner har lägre skatter än vi har. I grannkommunen Gävle betalar man 33,70 procent i skatt, säger Roger Petrini (M). 

I dag ligger skatten på 34.40 procent. M siktar på en sänkning på 30 öre före 2026. 

Skolresultaten måste också förbättras, menar M, då var fjärde elev går ut utan godkända betyg i kommunen.

M vill också snygga till Skutskär centrum.

Mattias Nygren (KD) har samma tankar som C och M. KD vill ha bra marknadsföring, göra avsteg från strandskyddet, förbättra skolresultaten, stötta föreningslivet och öka trygghetsskapande åtgärder.  

Ett nattis, ett allaktivitetshus och att öppna äldreboendet Tallmon för fler seniorer – det har blivit lokalpartiet Kommunens väls slagord. 

– Om kommunen kan bygga ett allaktivitetshus så frigörs skolans behov av lokal. Då slipper vi hyra dyra moduler, eller baracker, varje år och sparar därmed pengar, säger Torbjörn Löfgren (KV).

Barackerna, som används till undervisningen, hyrs för sammanlagt 1 718 308 exklusiv moms årligen.

KV vill också ha en simbassäng, så slipper badsugna att åka till Gävle eller Karlholm. 

SD välkomnar framför allt medelinkomsttagare för att stärka kommunens ekonomi. De vill bygga mer villaområden och bostadsrätter.

– Det är viktigt att inte bygga billiga hyresrätter, det kan bli ett utanförskapsområde. Man ska försöka bygga blandad bebyggelse, säger Jenny Sundell.  

Topp 28 på högsta skatt

Älvkarleby kommun har 9 627 invånare. Under 2022 uppgick kommunalskatten i Älvkarleby kommun till 34,40 procent, vilket var den 28:e högsta i Sverige.

Källa: Ekonomifakta.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!