Så kan vindkraftparken gynna Tierp och Älvkarleby

Skyborn Renewables vill bygga en av Sveriges största vindkraftparker utanför Tierpskusten. Men hur ska de 215 stycken och 350 meter höga vindkraftverken gynna närområdet?

”I Sverige har vi fyra projekt just nu som vi utvecklar. Förutom Fyrskeppet finns Storgrundet i Gävleborg, Eystrasalt i norra Hälsingland och Polargrund i Norrbotten”, säger Hanna Magnusson, ansvarig för samhällskontakter på Skyborn. Till höger projektledaren Pär Boquist.

”I Sverige har vi fyra projekt just nu som vi utvecklar. Förutom Fyrskeppet finns Storgrundet i Gävleborg, Eystrasalt i norra Hälsingland och Polargrund i Norrbotten”, säger Hanna Magnusson, ansvarig för samhällskontakter på Skyborn. Till höger projektledaren Pär Boquist.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-10-09 19:00

– Det är ett storskaligt infrastrukturprojekt som kommer att omsätta många miljarder kronor. Det kommer att skapa arbetstillfällen och bidra till ett lägre elpris. Vid byggnation och drift blir det synergieffekter på lokalekonomin. Parken som ska producera el i 30 års tid kommer att kräva ett servicecenter och personal med rätt förutsättningar och kvalifikationer, säger projektledaren Pär Boquist. 

Skyborn ser det också som en möjlighet för kommuner och regioner att vara med på de här stora investeringarna.

– I längden kan detta skapa en konkurrenskraft och attraktionskraft till att göra fler investeringar. När det blir sådana tillägg med förnybar energi så sänks elpriset, vilket möjliggör för annan industri att anläggas. 

Billig el kommer att attrahera företag att investera i området, menar han. 

Skyborns projekt heter Fyrskeppet. Tillståndsansökan avser max 215 vindkraftverk som är upp till 350 meter höga. Fyrskeppet planeras att stå cirka 50 kilometer från kusten, i ett område på 534 kvadratmeter. 

Parken ska producera åtta till elva terawattimmar el per år, vilket motsvarar ungefär 5,7 till 7,8 procent av Sveriges elförbrukning idag. Elen kan anslutas till elområde 3, det vill säga storstadsregionerna Stockholm och Uppsala. 

– I Sverige har vi fyra projekt just nu som vi utvecklar. Förutom Fyrskeppet finns Storgrundet i Gävleborg, Eystrasalt i Hälsingland och Polargrund i Norrbotten, säger Hanna Magnusson, ansvarig för samhällskontakter på Skyborn.

undefined
Så kan den havsbaserade vindkraftparken se ut.

– Skyborn har hittills byggt sex stora havsbaserade vindkraftparker runt om i världen. Vi äger två parker i Tyskland, det byggs två parker i Taiwan och i Frankrike, och vi har ansökt om tillstånd för ett stort antal parker i världen, säger Pär Boquist. 

Skyborn Renewables eller Skyborn såg dagens ljus under förra månaden, i september 2022. Men egentligen har företaget funnits längre, tidigare hette det WPD offshore, en tysk utvecklare som har funnits sedan 1996. 

Namnbytet skedde förra månaden i samband med att WPD:s havsbaserade enhet köptes av det amerikanska investmentbolaget Global Infrastructure Partners, GIP. Skyborn finns i 18 länder med huvudkontor i Tyskland.

undefined
Tre olika företag vill bygga vindkraftparker i Östersjön utanför Upplandskusten. Företaget Deep Wind Offshore har projektet Olof Skötkonung, Eolus har Najaderna och Skyborn Renewables har Fyrskeppet.

Havsbaserade vindkraftparker behöver placeras i områden med goda vindförhållanden, och det är precis det som södra Bottenhavet har. Hela tiden, säger Pär Boquist.

– Vindmätningar visar på att det är väldigt bra vindresurser och stabil vindhastighet i området.

Han förklarar att landbaserad vindkraft påverkas av vegetation och topografi som berg och dalar, så vindflödet kan bli ojämnt. 

– Men till havs blåser det mycket mer stabilt. Därför är havsbaserad vindkraftindustri på gång i Sverige. 

Finns det någon tid då vinden står still?

– Det händer, men för det mesta blåser det ute till havs. Det blåser mindre vind på sommaren och våren än hösten och vintern, säger Pär.

– Men det matchar behovet av el. Vi behöver mer el under vintern när det är kallt, säger Hanna. 

Utredningar pågår för att se hur vindkraftverkparken kan samexistera med miljön i Tierp, Älvkarleby och Gävle. Skyborn har samråd med 50 intressenter som bland annat myndigheter, kommuner, föreningar och privatpersoner, och samarbetar med experter.  Målet är att 2023 kunna söka tillstånd hos regeringen och länsstyrelsen.

Om tillståndet godkänns är ambitionen att vindparken ska vara i drift innan 2030.

Skyborn Renewables

Vem? Skyborn Renewables, eller Skyborn, som tidigare hette WPD Offshore. 

Vad? vill bygga Fyrskeppet, en av Sveriges större vindkraftparker cirka 50 kilometer utanför Tierps, Älvkarlebys och Gävles kust. 

Tre olika företag vill bygga vindkraftparker i Östersjön utanför Upplandskusten. Företaget Deep Wind Offshore har projektet Olof Skötkonung, Eolus har Najaderna och Skyborn Renewables har Fyrskeppet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!