Turister om Slow trip i Uppsala län: "Vilken soppa!"

Bland ramslök och brännässlor samsades turister från sex europeiska länder som samarbetar i turismprojektet Slow Trips. ”Det handlar om småskalighet”, förklarar en ansvarig.

När det är dags att smaka på soppan är italienaren Gianluca Gariuolo tveksam.

När det är dags att smaka på soppan är italienaren Gianluca Gariuolo tveksam.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-05-28 06:56

Ett gäng turister från Österrike, Tyskland, Luxemburg, Litauen och Italien har kommit till Marma Turridning i Karlsäter i Älvkarleby. De vandrar i skogen, som är en del av det så kallade Natura 2000-området, känt för fina och sällsynta växter som bland annat idegran, tibast och ramslök.

– Slow tourism är ett trendande begrepp just nu. Det är ett sätt att hitta en nisch för att marknadsföra turistupplevelser som inte är massturism. Det handlar om småskalighet, att kunna lära av varandra och ge möjlighet för mindre entreprenörer på landsbygden att kunna hitta inkomstmöjligheter, säger projektledaren Henrik Thomke på Leader Nedre Dalälven.

Slow Trips är för turister som vill uppleva kultur och natur, betonar Lotta Heimersson, verksamhetsledare på Leader Nedre Dalälven.

Leader är en metod för lokal utveckling, och Nedre Dalälven är det enda svenska leader-området som medverkar i Slow Trips. 

undefined
När det är dags att smaka på soppan är italienaren Gianluca Gariuolo tveksam.

Nedre Dalälven består av nio kommuner i fyra län. Uppsala län representeras av Tierp, Heby och Älvkarleby. 

– Det är ett första steg i ett gammalt projekt som startade för tio år sedan. Vi har investerat så mycket tid, pengar och engagemang och vi vill fortsätta att arbeta med det här och skala upp det. Och vi behöver behålla själen då det handlar om småskaliga turistprodukter, säger Lotta Heimersson.

Slow tourism passar inte alla, men lockar en speciell kundtyp som söker lugnare tempo, innehåll i upplevelser och att få förkovra sig i nya saker.

undefined
Slow trips är för turister som vill uppleva kultur och natur, betonar Lotta Heimersson, verksamhetsledare på Leader Nedre Dalälven.

Deltagarna i Marma samlas vid en öppen spis och fördelar arbetet för att koka ihop en soppa. En del hackar grönsaker, andra dokumenterar med selfies och bilder, övriga står vid kitteln som värms vid öppen eld och smakar på björksav i vinglas. 

Sigrid Gillmayr från Österrike bor på landsbygden och har gjort liknande aktiviteter tidigare. 

– Jag älskar att vara ute i naturen med vänner och lära mig om livet på landsbygden, säger hon.

undefined
En del hackar grönsakerna.

Även Litauen har liknande traditioner, enligt deltagaren Henrieta Milauskiene. 

Men för italienarna Marco Parroni och Marta Giampicollo är sopplunch med ramslök och brännässla ute i naturen något nytt. Därför gillar de upplevelsen extra mycket.

När det är dags att smaka på soppan är italienaren Gianluca Gariulo tveksam. Men när han får sin portion och äter så säger han: 

– Mmmm, det är fantastiskt gott!

Slow trippers besökte:

Gårdsjö Älgpark, Fallänge Torp, Edensgarden, Stjernsunds Brygghus, Vilan Stjärnsund, Marma Turridning samt aktörerna Hantverkshuset och Gamla Brukshandeln på Lövstabruk. 

Slow Trips finansieras inom EU:s jordbruks- och landsbygdspolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!