Pensionär tvingas riva altan – är på "prickad mark"

Ett pensionerat par byggde en ny altan, som nu måste rivas. Dessutom måste de betala vite. "Det är kommunens fel. Andra grannar har byggt altan utan bygglov, och vi gjorde bara samma sak," menar 80-åriga Ulla.

Altaner kan kräva bygglov. Det beror på hur man vill bygga och var ens hus ligger. Det är kommunens byggnadsnämnd som bedömer om det kräver bygglov eller inte.

Altaner kan kräva bygglov. Det beror på hur man vill bygga och var ens hus ligger. Det är kommunens byggnadsnämnd som bedömer om det kräver bygglov eller inte.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Älvkarleby2021-05-23 20:00

Ulla egentligen heter något annat. Hon bor i ett bostadsområde med ett 40-tal hus i Älvkarleby kommun, där de flesta har altaner. Ullas gamla altan var rutten. Hennes man frågade då grannar om byggtips, och där fick de veta att ingen av grannarna hade bett om bygglov. Därför körde paret igång med altanbygget. De anlitade en firma och betalade nästan 300 000 kronor för en inglasad altan. 

Men så anmäldes de av en annan granne till kommunen. Det visade sig att deras altan ligger på prickad mark.

– Prickad mark? Vi vet inte ens vad det är för något. Och av alla hus står just vår altan på prickad mark. Den nya altanen är egentligen placerad precis på samma sätt som den gamla altanen, säger Ulla. 

Samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby kommun beslutade att de måste riva den inom åtta månader, annars får de betala 50 000 kronor vardera i vite.

– Först betalade vi 15 000 för att vi inte hade byggnadstillstånd. Men sedan måste vi också betala vite om vi inte river altanen.

Och så kom sorgliga omständigheter. Hennes man blev dement, och blev sämre ganska fort. Och nyligen avled han i covid-19. Och Ulla gjorde illa sig efter ett fall och fick höftprotes. Efter det hade hon inte ork, tid eller pengar, så altanen stod kvar. 

Hon överklagade beslutet, och Mark- och miljödomstolen i Nacka har nu bestämt att jämka vitet. Hon behöver nu bara betala 5 000 kronor. Men altanen måste alltjämt rivas. 

Byggnadsinspektören Caroline Persson förklarar att det är viktigt att man kollar med kommunen vid altanbyggen. Altaner kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut.

– Det behövs tillstånd för att bygga om man ska ha inglasat uterum eller bygga ett större skärmtak, säger Caroline Persson. 

Det är också extra viktigt att komma till kommunen för att undersöka om ens mark ligger på så kallad prickad mark.

– Prickad mark finns i ett områdes detaljplan, som styr hur området ska bebyggas, hur stora och höga byggnaderna ska vara till exempel. 

Prickad mark syns ofta i tomtgränser och reglerar hur nära gatan husen får ligga. Man får inte bygga på prickad mark. 

Ulla är besviken.

– Vi har bott där i nästan 20 år utan att veta om det här med prickad mark. Och varför har kommunen låtit alla andra bygga altaner utan bygglov?

Kommunen kan inte svara på om det stämmer att grannarna inte har bygglov. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!