I 102 år har Folkets hus i Marma varit med om alla möjliga utmaningar, alltifrån ett minskat antal gäster som hyr lokalen till digitaliseringen som orsakade döden för många folkets bio i landet. Många orter har förlorat sina Folkets Hus, men cirka 2 000 samlinglokaler finns kvar, bland annat Marmas.
Nu när Sverige öppnar igen efter tuffa coronarestriktioner förbereds Folkets hus i Marma inför våren när det öppnas för allmänheten. Den älskade lokalstjärnan Jarl Holmström, en av Upplands och Gästriklands stora folkbildare, kommer att uppmärksammas i en utställning.
När UNT hälsar på i Folkets hus på Bryggarvägen håller några medlemmar på med renovering.
– Akta, baren är nymålad! ropar pensionären Mats Jönsson, som målar dörrkarmen.
Många delar inne i huset är nymålade, och gardinerna är också nya. Men de vill inte modernisera huset. Det ska se ut som det gjort i alla år.
Folkets byggnadsförening i Marma, som i folkmun kallas för Folkets hus i Marma, har fått coronastöd via riksorganisationen Folkets hus och parker. Riksorganisationen fick ett krispaket på 75 miljoner kronor år 2020 och 70 miljoner kronor 2021. Det första krisstödet skapade förutsättningar för överlevnad. Det andra är av stor betydelse för utmaningarna med att komma igång igen.
– Första svängen fick vi 25 000 kronor, och andra svängen 27 000. En liten slant av stödet går till renovering, säger Margaretha Lindholm, gruppens kassör.
Hon berättar att det har varit många tuffa år, framför allt under pandemin.
– Vi fick skruva på kostnader. Men våra fasta kostnader är försäkring, el, vatten och sophämtning.
I Älvkarleby kommun finns det två Folkets Hus. Det andra ligger i Skutskär, men det ägs sedan två år tillbaka av en privatperson, Daniel Hallgren. Dock driver Skutskärsföreningen ännu den 83 år gamla Folkets Hus-biografen, Rio Bio.
– Skillnaden med Folkets hus i Skutskär är att Folkets hus i Marma fortfarande ägs av Marmas bybor. Man köper andelar. Vissa har köpt en andel, andra har flera andelar. Men har man köpt en gång är man alltid medlem. Det är en engångskostnad.
Marma har drygt 300 lokalinvånare. Befolkningen var större kring byggnadsföreningens bildande 1918, då fanns det omkring 500 boende i Marma.
– 2019 hade vi 100-årsjubileum. Och vi skulle ha en utställning året därpå, men firandet stoppades av pandemin. Det är det enda samlingsstället vi har och vi hoppas det ska finnas 100 år till.
Folkets bio fanns där från 1950-talet, men försvann 2011.
– Sista åren körde vi bara barnfilmer under sportloven. Det gick inte att driva bion längre då filmhyra och frakt var för dyra. Det är ett litet samhälle med litet underlag. Stora biografer har ju svårt att överleva, och den här bion är liten. Digitaliseringen kostar minst en halv miljon kronor, det finns inga pengar för det.
Medlemmen Lars Gustafson, 74 år, bjuder UNT på barndomsminnen från Marmas Folkets hus.
– Varje år hade vi en stor julfest här. Militärerna från skjutfältet i Marma hade sina informationskvällar här också. I början av 1950-talet då folk inte hade tv såg vi på Disneyfilmer här som visades av mina föräldrar vid julfester, det blev en enorm succé. Och varje söndag var det två filmer som visades och många gick på bio. Vi såg på Doris Day, berättar Lars Gustafson med ett leende.