Det var långa strömavbrott i vintras, enligt Skutskärsbor. Nu när elberedskapsmyndigheten Svenska kraftnät, SVK, har gått ut med en varning om risken för roterande nedstängningar av el så blir oron större.
– Vi baserar vår oro på de varningar som SVK gått ut med i media i september i år. Det är viktigt att försäkra oss om att kommunen har gjort en krisplanering, säger Mattias Nygren (KD).
SVK har nämligen varnat om kräftkraftverket Ringhals reaktorstopp som pågår fram till slutet av januari.
KD tycker att varje kommun bör göra en analys av hur strömavbrotten kan påverka kommunen.
Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät, håller med om att det är viktigt med en elberedskapsplan för sin region, oavsett om strömavbrotten beror på oväder, ledningsolyckor eller annat.
Men han försäkrar att det inte blir långa elavbrott denna vinter på grund av effektbrist, förutsatt att det inte händer någon oplanerad störning.
– Det kan finnas en risk för någon enstaka timme då man kan behöva koppla bort några få procent av Sveriges förbrukning, säger Erik Ek.
Han förklarar att det inte blir som de långa störningar som Skutskärsborna har råkat ut för de senaste vintrarna – störningar som orsakas av oväder.
– Det som kan hända nu i vinter är eventuellt när det inte blåser och med försämrad elimport på grund av Europas energikris så blir det en planerbar process. Så om man behöver koppla bort el under en morgon- eller kvällstopp då vi har de högsta förbrukningarna så blir det kanske två till tre timmar. När den toppen är klar kan man koppla tillbaka elen.
Han menar att om strömavbrotten blir verklighet så påverkar det få människor, och under väldigt kort tid.
Sverige är bäst i Europa på att exportera el, betonar han.
– Vi är det land som exporterar mest. Men när det är som kallast behöver vi mycket el. De senaste sju åren har vi varit importberoende vid de kallaste vinterdagarna.
Och det är vad som kommer att ske nu på vintern. Sverige är importerberoende i cirka 150 timmar under den kommande vinter om den blir normal.
Johanna Wilestedt, säkerhetschef i Älvkarleby, berättar om att kommunen arbetar med frågan genom att skapa trygghetspunkter i olika platser i kommunen.
– Det är platser dit man kan gå för att bland annat värma sig och ladda telefoner. Men man kan inte ta med sig el därifrån.