I drygt 30 år har Tierpsbon Barbro Wiklund varit ordförande i Kvinnojouren Liljan i Tierp och Älvkarleby. Engagemanget, som handlar om att stötta utsatta kvinnor, kom till av en slump – hennes dåvarande man berättade för henne om verksamheten och att det fanns behov av volontärer.
– Jag började som sekreterare och gjorde jourlistor. När min yngsta blev tre år började jag själv ta någon jourvecka, säger Barbro Wiklund.
Genom åren har hon hunnit bli småbarnsmamma och ordförande i kommunfullmäktige i Tierp. Nu vid 70 års ålder har hon lämnat politiken, och barnen blivit vuxna, men att förbli en livscoach som lockar fram styrkan hos kvinnor är ett självklart val för henne.
Den 8 mars firar Kvinnojouren Liljan kvinnodagen genom att besöka Högbergsskolan i Tierp och bjuda på samtal kring tabuämnen som porr, sex och myter om kvinnovåld.
– Vi kommer att berätta om att svartsjuka inte är romantiskt. Och att mäns våld mot kvinnor finns överallt, till och med på herrgårdar. Man brukar skylla på tre grupper: invandrare, kriminella och alkoholister. Det skulle vara lättare om det finns stereotyper av män, men så är det ju inte.
Barbro Wiklund är också kritisk mot mediernas och social mediers hysteri om hur en kvinna ska vara.
– Det vi får med oss är några få mäns uppfattningar av hur en kvinnas underliv och bröst ska se ut, till exempel. Det är det som är irriterande. På internet finns det en massa gratissidor med porr, och detta på grund av en massa reklam som erbjuder operationer av underlivet så det ska se "fint" ut.
Samtalen fortsätter även efter kvinnodagen. Målet är att kunna nå ut även till ungdomar i årskurs 7.
Kvinnojouren Liljan, som startade 1983, har anpassat sig genom åren. Till exempel fanns det till en början inget boende för utsatta kvinnor.
– Volontärer tog hem utsatta kvinnor till sig och lät dem bo där några dagar eller någon vecka. Därefter åkte kvinnan hem till sin man igen. Boende i form av lägenheter började komma på mitten av 1980-talet.
Kontinuiteten har också utvecklats genom åren.
– I början var det många inblandade i kvinnans utsatthet, och det var jobbigt. Om en kvinna kommer till oss i dag behöver hon inte prata med 16 olika jourkvinnor. Nu är det endast de två kvinnor som jobbar jour som får veta om situationen och följer med till socialtjänsten, advokat eller tingsrätt.
Många volontärer har hållit på i flera år, och deras identiteter är anonyma för säkerhets skull. En annan trygghetsåtgärd är att varje samtal till kvinnojouren kopplas via SOS-alarm.
– SOS-alarm kopplar samtalet vidare till oss. De talar om för oss vem som ringer.
Samtalen har minskat drastiskt under pandemin. Från närmare 200 samtal år 2019 har det gått ner till cirka 80 samtal år 2020. Under 2021 ökade dock samtalsfrekvensen med 19 samtal.
I dag ringer även utsatta män Kvinnojouren.
– Män blir också utsatta för våld i nära relationer, men inte på samma sätt. Kvinnor är generellt mer verbala och slår inte lika hårt.
Under pandemin har kvinnojourernas huvudorganisation Unizon hjälpt många kvinnojourer som har anställda genom att öppna en chatfunktion.
– Men vi på Kvinnojouren Liljan har inte öppnat upp någon chat. De som jobbar med mig är ju volontärer och de flesta har annat arbete och familjer, så vi har inte haft tid helt enkelt.