"Många har aldrig ätit nässelsoppa förut"

Djur och natur är en stor del av Veronika ”Vevve” Meiers liv. Hennes intressen har utmynnat i verksamheterna turridning, naturkök och orkidévandring som hon driver hemma vid Karlsäters gård utanför Älvkarleby.

Foto:

Älvkarleby2018-06-20 06:00

Gården ligger vid vägs ände. Ingen trafik passerar här och hagarna där hästar betar ligger inpå husknuten. Här bor Veronika ”Vevve” Meier och hennes sambo, Thomas Berglin, med barnen Jonathan och Max Berglin.

De hade inte ägt Karlsäters gård utanför Älvkarleby särskilt länge när Veronika kände att hon ville starta något mer utöver lantbruket. En dag såg hon en artikel i tidningen Land om två män som hade importerat 20 exemplar av den ryska hästrasen basjkir – de första någonsin i Sverige.

Det tog inte lång tid från tanke till handling för Veronika som köpte fem av hästarna. Turridning skulle bli hennes nya verksamhet. Det var 25 år sedan. I dag äger Veronika nio basjkirer. De anses orsaka mindre allergier än andra hästar. Två av hennes fem första hästar lever ännu och två andra som kom samtidigt till Sverige har också hittat hit, via andra ägare.

– Då, 1993 när jag köpte de första hästarna, var de inte ens tama, säger hon och skrattar till.

– Året därpå var turridningen i gång. Det är en lugn ras som fungerar bra till turridning. Där de kommer ifrån är det så kallt att de måste hushålla med energi. Då går det inte att de hetsar upp sig för minsta lilla. Och de håller ihop bra i flock.

Deras lantbruk har permanent vall som slås regelbundet och aldrig plöjs, vilket gör att lite mer ovanliga växter har etablerat sig här. Nästgårds ligger dessutom ett Natura 2 000-område och fåglar, insekter och växter som finns där har spridit sig. Naturen är viktig för Veronika. Lantbruket drivs ekologiskt och djur har hon arbetat med hela livet.

– Många kommer hit för att testa att rida ut på tur på någon annan ras än den vanligare islandshästen. Flera har även läst på min webbsida om mitt naturintresse, som de delar med mig, säger Veronika.

Det ledde till att Veronika även startade Naturköket och orkidévandringar.

– Vid orkidévandringarna möts vi här på gården och går sedan ut i skogen, där jag vet att växterna finns.

Växter som finns här i trakten är bland annat guckusko, skogsnycklar och andra orkidéer samt trolldruva och mosippa. På turerna berättar Veronika om orkidéerna de ser, men även om andra växter, till exempel vilka som går att koka te på.

Naturköket har ett liknande upplägg, ut i skogen tillsammans och Veronika guidar till vad ätbart som finns.

– Vi plockar ramslök, kantareller eller nässlor. Tillbaka på gården kokar vi soppa och bakar bröd över öppen eld. Många av gästerna har aldrig ätit nässelsoppa förut. Det är min favorit – jättenyttigt!

Fotnot: Natura 2 000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer.

3 tips i Älvkarleby kommun

1. Sportfisket i Dalälven sträcker sig från Älvkarlebyfallen till mynningen i havet - en sträcka på nio kilometer. Flera företag guidar och erbjuder fiske för enskilda och grupper.

2. Fotoutställning på Laxön. Cirka 25 fotografer ställer ut tillsammans utomhus. Utställningen pågår till 30 september.

3. Sommarsalong med konst och hantverk på biblioteket i Skutskär. Pågår till 10 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om