Laxeleratorn ska göra fisken säkrare

Nu ska det bli säkrare för fisken att ta sig förbi kraftstationer. På torsdagen invigdes Vattenfalls anläggning Laxeleratorn i Älvkarleby där fiskars beteende i strömt vatten och vid kraftstationer ska studeras.

Vattenfall inledde sitt arbete med Laxeleratorn 2015.

Vattenfall inledde sitt arbete med Laxeleratorn 2015.

Foto: Kjell Sjöberg

Älvkarleby2019-03-21 19:30

– Att vi gör den här satsningen och bygger den här anläggningen beror på att vi vill öka vår kunskap ytterligare med vetenskapliga fakta när det gäller hur fiskar beter sig i den här typen av vattenmiljöer, förklarar Mats Billstein, forskningsansvarig för vattenkraftfrågor på Vattenfall.

För Vattenfall är den kunskap som man kan få fram på forskningsanläggningen viktig för att man ska kunna möta de krav som finns i EU:s vattendirektiv när det gäller framtida kraftstationsverksamhet. Från företagets sida hoppas man också att kunskaperna ska kunna bidra till att öka överlevandegraden hos fiskar som ska vandra förbi kraftstationer.

Arbetet med Laxeleratorn påbörjades i slutet av 2015 och under förra året var anläggningen, som ligger i en stor byggnad på Vattenfalls område i Älvkarleby, färdigbyggd.

I anläggningen finns en 30 meter lång och tio meter bred bassäng där man ska kunna studera olika fiskars beteende i strömmande vatten eller vid tekniska anordningar som vattenkraftverk eller andra typer av kraftstationer. I bassängen kommer det att vara möjligt att simulera olika typer av strömmande vattenmiljöer med de hinder som lax och annan fisk ställs inför under sina vandringar.

– Här får vi en anläggning med en kontrollerad miljö där vi kan efterlikna olika miljöer med strömmande älvvatten. Då vi gör testerna här kan vi upprepa dem och göra jämförelser mellan olika testserier, redogör Mats Billstein.

Även om det är Vattenfall som finansierat och byggt anläggningen så vill man ha ett brett samarbete med forskare på området.

– Tanken är att vi själva ska kunna genomföra olika testserier för att se hur fiskar reagerar i miljöer. Men framförallt ser vi det här som en anläggning där vi ska kunna samarbeta med olika universitet och högskolor på det här forskningsområdet, säger Mats Billstein.

Två olika testserier har redan genomförts i bassängen – en med laxsmolt (laxyngel) och en med ålar.

– Vi kommer att upprepa samma typ av tester igen under året för att kunna jämföra resultat och dra eventuella slutsatser, förklarar Mats Billstein.

Klart är också att fyra olika svenska universitet kommer att utnyttja anläggningen för olika projekt om bland annat vandrade fisk.

Laxeleratorn

Den bassäng där tester kommer att genomföras är 30 meter lång och tio meter bred och två meter djup.

Det finns fyra pumpar som styr vattenflödet i bassängen.

Det vatten som används i bassängen kommer från Daläven. Även fisk från Daläven används i samband med testerna i bassängen.

Vattenfall har möjlighet att genomföra tester med alla typ av svensk sötvattenfisk.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!