Kopiering av designmöbler gav fängelse

Affärsidén var att sälja billiga kopior av designföremål. Nu har tre företrädare för det Älvkarlebybaserade företaget Designers Revolt dömts till fängelse för upphovs- och varumärkesbrott.

Fängelse. Tre företrädare för  företaget Designers Revolt, som haft sin lager- och logistikverksamhet i Älvkarleby, döms till fängelse för upphovs- och varumärkesbrott. Fängelse. Tre företrädare för  företaget Designers Revolt, som haft sin lager- och logistikverksamhet i Älvkarleby, dömts till fängelse för upphovs- och varumärkesbrott. På bilden ser vi designmöbler av Arne Jacobsen, en av de formgivare som ska ha kopierats.

Fängelse. Tre företrädare för företaget Designers Revolt, som haft sin lager- och logistikverksamhet i Älvkarleby, döms till fängelse för upphovs- och varumärkesbrott. Fängelse. Tre företrädare för företaget Designers Revolt, som haft sin lager- och logistikverksamhet i Älvkarleby, dömts till fängelse för upphovs- och varumärkesbrott. På bilden ser vi designmöbler av Arne Jacobsen, en av de formgivare som ska ha kopierats.

Foto: TT

Älvkarleby2018-01-28 20:00

Redan under 2016 dömdes företagets ägare och ytterligare person till fängelse i 1,5 år samt att betala mångmiljonbelopp i skadestånd av patent- och marknadsdomstolen. Ytterligare två personer som varit verksamma i företaget fick då villkorliga domar.

Domen överklagades till Svea hovrätt och Patent- och marknadsöverdomstolen som nu kommit med sitt beslut. I sin dom skärper Patent- och marknadsöverdomstolen påföljden och dömer företagets ägare till två års fängelse samt två andra personer som varit verksamma i företaget till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång.

Företagets affärsidé har varit att marknadsföra och sälja kopior av designmöbler, lampor och andra föremål till bland annat svenska kunder, via internet. Man ska bland annat ha kopierat och sålt olika föremål av formgivare som Arne Jacobsen, Charles och Ray Eames och Verner Panton. Enligt domen kan verksamheten i bolaget ha uppgått till drygt 50 miljoner kronor.

Förutom fängelsestraff ska företaget betala 1,5 miljoner kronor i skadestånd till de som har rättigheterna till de olika originalen.

Nivån på skadeståndet är en sänkning från de 25 miljoner kronor som patent- och marknadsdomstolen ville att företagen skulle betala. Från domstolens sida menar man att det finns brister i de målsägandens utredning när det gäller det upphovsrättsliga skydden och att skadeståndet därför inte kan sättas till ett högre än 1,5 miljoner kronor.

Företagets ägare ska även betala 14 miljoner kronor till staten som så kallat förverkat utbyte av brottslighet.

En fjärde person, som varit ansvarig för transportverksamheten som utgått från en lagerbyggnad i Älvkarleby, döms till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Designers Revolt har varit registrerat på den brittiska ön Isle of Man.

Företaget menar att verksamheten varit laglig och att man följt brittisk rätt där en 25 årig upphovsrätt gäller. Åklagarna har hävdat att verksamheten bedrivits från Sverige då bolaget haft sin lager- och logistikverksamhet i Älvkarleby. Åklagaren menar därför att svensk lagstiftning med en 70-årig upphovsrätt ska gälla. Domstolen har här valt att gå på åklagarens linje.

Domen i Patent- och övermarknadsdomstolen kan överklagas fram till den 22 februari.

UNT har sökt företrädare från företaget för en kommentar utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om