Konditori blir pizzeria med rutinerad pizzabagare

Under pandemin kunde inte Café Krusidull i Skutskär klara sig, caféet lades ned. Nu har Älvkarlebybon Miled Elsawiri tagit över lokalen och med det fyrar han av startskottet för en pizzeria.

Georges Alsawiri och Mileds Elsawiri.

Georges Alsawiri och Mileds Elsawiri.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-05-07 13:00

Miled Elsawiri är inget nytt ansikte i Skutskärs matbransch. Ibland syns han i brodern Georges Alsawiris gatukiosk, Blå Kiosken på Gävlegatan i Skutskär, där han hjälper till i köket. I flera år drev Miled också en pizzeria, tills han tröttnade på allt som har med pizza att göra. 

Det är lunchtid och Miled Elsawiri fixar burgare åt kunder medan brodern Georges, som pratar bättre svenska, förklarar Mileds planer för tidningen.

– Han sålde sin gamla pizzeria på Centralgatan för 1,5 år sedan. Han ville inte jobba med pizza längre. 

Bröderna kom till Sverige tidigt på 90-talet. Allt en invandrare kunde bli på den tiden var att bli diskare eller pizzabagare, enligt Georges.

– I Skutskär fanns en enda utländsk busschaufför, och invandrarna var stolta över honom. Han var känd! Min bror ville också bli busschaufför då, men började med pizza eftersom vi kan matbranschen. Vår pappa drev ett konditori.

undefined
Georges Alsawiri och Mileds Elsawiri.

Miled Elsawiri ville återuppväcka till sin gamla chaffisdröm, men de gamla pizzakunderna i Skutskär tjatade så mycket om hur mycket de saknar hans pizza. Till slut lyckades de övertyga honom att återgå till sin specialitet.  

Skutskärsborna gör nu säkert ett glädjeskutt när pizzabagaren Miled Elsawiri återupptar sin gamla näring. 

Pizzerian öppnar i mitten av juli om allt går som det ska.                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!