Kommunens förseningar drabbar lokala handlare

Tobakshandlare tvingas söka nytt tillstånd utan att veta vad det kommer att kosta. Nu väljer flera handlare att avveckla delar av sin verksamhet.

Georges Alsawiri äger Blå kiosken i Skutskär.

Georges Alsawiri äger Blå kiosken i Skutskär.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby2019-11-20 16:30

Senast den 1 november behövde tobakshandlarna ansöka om tillstånd för att få fortsätta sälja tobak. Men vad de kommer kosta att sälja tobak verkar ingen i kommunen veta.
– Jag har fått väldigt lite information. Jag vet på ett ungefär vad det kommer att kosta, men det har jag fått veta från egna källor, inte från kommunen, säger Georges Alsawiri, ägare av Blå kiosken i Skutskär, som har valt att sluta sälja tobak.

Det var efter att den nya tobakslagen trädde i kraft 1 juli 2019 som handlarna behövde söka nytt tillstånd och enligt lagen har kommunen rätt att sätta nya taxor och avgifter. Av tretton tobakshandlare är det åtta stycken som har ansökt om nytt tillstånd. Georges Alsawiri menar att den nya lagen var droppen som fick bägaren att rinna över.
– Det blir för mycket papper att fylla i och det blir inte tillräckligt lönsamt att fortsätta sälja, säger han.

Från och med januari år 2020 kommer ansvaret för tillståndet att flyttas över från utbildnings- och omsorgsnämnden till samhällsbyggnadsnämnden. Jenny Dahlberg (S), ordförande för utbildnings- och omsorgsnämnden, menar att det försenade beslutet delvis har orsakats av flytten. Hon medger dock att nämnden tog tag i ärendet försent.
– Det är olyckligt att det blev så här, det måste vi politiker och förvaltningen ta till oss, säger hon. 

Nämnden började titta på taxor och avgifter först i september när kommunens alkoholhandläggare tog fram ett prisförslag. Nämnden återremitterade förslaget då man ansåg att det inte fanns tillräckligt med underlag. Nu föreslås det 
att kommunen ska avvakta med att sätta taxor och avgifter till dess att samhällsbyggnadsnämnden tar över ansvaret, beslutet ligger nu hos kommunfullmäktige.

 Eva Sidekrans (M), ledamot i utbildnings- och omsorgsnämnden, är starkt kritisk mot förslaget.
– Vi moderater har tillsammans med Kristdemokraterna reserverat oss mot förslaget. Egentligen borde taxor och avgifter varit satta när lagen började gälla. Det får inte gå till så här, det blir som att ansöka om bygglov utan att veta vad det kostar, säger hon.

Frågan delar inte bara nämnden utan även i maktpartiet S. Kommunstyrelsens ordförande Marie Larsson (S) anser inte att tobaksavgiften borde fastställts tidigare.
– Det enda som är olyckligt är att utbildnings- och omsorgsnämnden inte godtog prisförslaget utan istället återremitterade frågan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!