Den 23 april är en stor dag för Marmaborna och familjen Holmström. Byn kommer att fira folkbildaren Jarl Holmströms minnesdag.
– Jag är van vid att han uppmärksammas, det är kul eftersom han var en kulturperson, säger Tommy Holmström, 63.
Tommy är klädd i en färgglad skjorta och grå keps. Skägget är vitt och långt. Han ser avslappnad ut den soliga dagen som UNT hälsar på i glasverkstaden i Armbricka i Marma. Bakom verkstaden finns familjens gamla släktgård, som i stort sett är konserverad sedan 1800-talet.
– Det är näst intill ett museum. Glasmästeriet är också gammalt. Det är inte många som har verkstäder som detta i dag, säger han.
Inne i glasverkstaden finns ett hörn där familjens glashistoria är samlad. Där finns bland annat gamla verktyg, en skrivmaskin från 1940-talet och svartvita fotografier.
– Min morfar är den som syns på långbilden, han hade en tam hackspett som han höll ordning på. Jag jobbade med honom när jag var grabb.
Morfadern hette Georg Levin och en tidning fotade och skrev om honom i samband med hackspetten. Georg hade en bror, och båda grabbarna var glasmästare i Skutskär. Senare flyttade Georg verksamheten till Armbricka, där modernisten Bror Hjorth föddes och växte upp.
– Den andra bilden är på min morfars far. Han var spelman i bygden och det var han som började med glas i Medora i Skutskär cirka 1910.
Hans morfars far, Erik Petter Levin, kom från Tierp. Han flyttade till Skutskär när sågverket och fabriken kom igång.
Tommys fars sida är flottare och skogsarbetare. Hans far, folkbildaren Jarl Holmborg, blev dock illustratör och tecknade bland annat instruktioner om hur man fäller träd. Hans instruktionsböcker nådde så långt som till Vietnam.
Men Tommy valde att bli glasmästare och tog över morfars verkstad 1982, vid 23 års ålder.
– Jag är tredje generationens glasmästare, och jag har hållit på i 40 år. Nu är jag gammal, så jag gör detta på halvtid. Jag har gått och lyft tunga glas för mycket så jag har förstört kroppen.
Han berättar att folk har jobbat med glas i Sverige sedan 1600-talet, men i dag är det färre personer som jobbar med det gamla sättet av glasmästeri som han gör.
– Tierp har endast två stycken, och Gävle har fem, sex stycken. Jag är i dag kommunens enda, och kanske sista glasmästare.