– Syftet med utredningen är att ta reda på hur mycket vatten av god kvalitet som finns i Uppsalaåsen. Eftersom både Älvkarleby och Gävle kommuner växer så behöver båda mer vatten i framtiden. Utredningen går också ut på att säkra vattnet och få möjlighet att ta vatten från flera olika ställen, säger Therese Staff, kommunikatör vid Gästrike Vatten och förklarar att mer vatten är en förutsättning för att Älvkarleby kommun ska kunna växa, både med invånare och företag.
Hon bor själv i Skutskär och dricker själv Älvkarlebys kranvatten som konsument. Den här dagen träffas vi hemma hos Jan och Eva Lindholm som bor bara ett par stenkast från kyrkan i Älvkarleby, för att få deras reaktioner och synpunkter på Gästrike Vattens planer och utredningsarbete.
– Vi har gott vatten i Älvkarleby. För ett par år sedan fick Gästrike Vatten pris för att ha ett av landets mest välsmakande, säger Jan och häller upp ett glas, tar en klunk och utbrister "mmm vilken smak!". Vi har ett väldigt fräscht och kristallklart vatten.
Eftersom både Älvkarleby och Gävle kommuner växer ser både Jan och Eva positivt på Gästrike Vattens utredningsarbete.
– Självklart måste tillgången av vatten säkras, annars känns det inte så självklart att våra barnbarn har tillgång till färskt kranvatten i framtiden och jag tror inte kvalitén blir sämre, säger Jan.
Men han har funderingar på hur mycket vatten Gävle kommun behöver "ta" från Älvkarleby kommun.
– Jag vill att Älvkarleby ska äga sitt vatten och sälja det till Gävle i den nya samverkansmodellen. Hur mycket vatten behöver Gävle från oss? Det är viktigt att veta. Vi ska inte strida mot varandra utan diskutera saken, säger han och sneglar på Therese på andra sidan köksbordet.
– Just ägarförhållanden är något som finns med i utredningen och det är inte klart än, flikar Therese in och berättar att Gävle och Älvkarleby kommuner under våren 2018 tar beslut om att gå vidare eller inte med samverkan.
Kostnaden för den nya vattenproduktionen med vattenverk, exklusive överföringsledningar, är kostnadsberäknat till omkring 300 miljoner kronor. Anläggningen kan tidigast tas i drift år 2022.
Det är meningen att samverkan om vattenproduktionen ska bli kostnadseffektivt. Det är i dagsläget oklart om vattentaxan påverkas. I dag kostar en kubikmeter vatten 20:13 kronor i Älvkarleby kommun, eller om ni så vill 5 öre litern vid en förbrukning av 150 kubikmeter om året.
Varje kommun står för sina egna kostnader.
– Jag kan acceptera en viss höjning av vattenavgiften om tillgången och kvalitén av vatten säkras för framtiden. Det som är avgörande är att veta vad som gjorts så att vattnet blivit dyrare, säger Jan Lindholm.