Invånarkrav på bättre belysning: "Vi vill ha trygghet"

Vintern har kommit, och med den mörkret. Flera medborgare har tidigare lämnat in förslag på belysning på olika platser i Älvkarleby kommun. ”Vissa gator är ju blecksvarta," säger Mustapha M'rah.

”Vissa gator är ju blecksvarta," säger en besviken bussförare, Mustapha M'rah.

”Vissa gator är ju blecksvarta," säger en besviken bussförare, Mustapha M'rah.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-11-24 09:00

Skutskärsbon Mustapha M’rah, som delvis arbetar som bussförare, kan nämna flera områden med dålig belysning. Till exempel busshållplatsen Klockstapeln i Älvkarleö. 

– Där är det jättemörkt, jätteläskigt, säger han.

Han får medhåll av gatukioskägaren Georges Alsawiri, som också är KD:s gruppledare: 

– Det är också mörkt kring vid Skutskärs IP och kring flera gårdar. 

De senaste medborgarförslagen gäller till exempel att få en lykta vid Hårsta, men kommunen avslår förslaget med motiveringen att marken ägs av det kommunala bolaget Älvkarlebyhus, som därför har ansvar för området. Ett förslag om belysning på planerna vid Skutskärs IP avslogs också, bland annat för att det inte finns budget för det, och att om detta genomförs måste andra saker prioriteras bort, enligt yttrandet från Samhällsbyggnadsnämnden. Kommunen har dock godkänt utökad belysning på cykelvägarna längs Långgatan och Älvbodavägen. 

Flera invånare insisterar dock på en smart trygghetsplanering, som kan vara avskräckande för brottslingar. 

– Visst krävs det mer resurser. Men vi vill ha trygghet: det är inte lika stökigt här som i storstan, men vi har flyttat hit just för att vi vill ha trygghet. Nu är det inte lika tryggt längre, säger Georges Alsawiri.

undefined
Kommunen bör ta sitt ansvar med kameraövervakning, belysning och bevakning. Kommunen blundar för problemet, enligt Georges Alsawiri

– Fortsätter det så här så blir det vilda västern här, säger Mustapha M'rah.

De lokala partierna M och KD har lämnat en motion med flera punkter för ett tryggare Älvkarleby. De önskar bland annat en trygghetsplan för att minska brottsligheten. Men kommunfullmäktige avslår trygghetsplanen, med förklaringen att det redan idag finns åtgärder som medborgardialog, undersökningar, medborgarlöften samt trygghetsvandringar. 

M och KD:s punkter om belysning och åtgärder vid skadegörelse och klotter har också nobbats. Motionen går ut på att åtgärder så långt det är möjligt ska betalas av gärningsmannen om denne är minderårig.

Kommunfullmäktige tycker dock inte att dessa åtgärder behövs. Bland annat för att i höst inleds arbetet med ett lokalt krishanteringsråd med näringslivet, och för att belysningen ses över vid den årliga trygghetsvandringen. När det gäller klotter och skadegörelse finns redan en åtgärdsplan med bland annat polisanmälan, sanering, intern dokumentation och kartläggning. 

Invånaren Mustapha M'rah menar att det krävs mer för att det ska bli bättre. Han berättar att han själv blivit utsatt för inbrott. 

– Jag såg tjuvarna, jag vet vilka de är och de bor i kommunen. De sålde mina verktyg på Facebook. Jag har polisanmält det hela, men inget har hänt. Jag har säkert förlorat verktyg till ett värde på uppåt 60 000 kronor. Och jag fick ingen hjälp. Försäkringsbolaget sade att jag efter självrisken bara får 250 kronor. Jag blev mycket arg, säger Mustapha. 

– Kommunen och polisen brukar säga att antalet brott är lågt här. Men det är för att folk har ledsnat och struntat i att anmäla då det inte händer någonting, säger Georges Alsawiri.  

Grannsamverkan har påbörjats i vissa områden, och även hundägare ställer upp på nattvandringar. Dessa frivilliga får nu stöd av både majoriteten och oppositionen.  

Men Georges Alsawiri uppfattar detta på annat sätt:

– Så nu bärs det politiska ansvaret av medborgarna? Kommunen bör ta sitt ansvar med kameraövervakning, belysning och bevakning. Kommunen blundar för problemet. 

Dagens trygghetsåtgärder

Kommunstyret framhåller bland annat medborgarundersökningar, medborgardialog, medborgarlöften och trygghetsvandringar. 

I höst startas ett lokalt krishanteringsråd med näringslivet. 

Belysning på allmänna platser ska ses över vid den årliga trygghetsvandringen.

Vid skadegörelse och klotter utförs sanering, intern dokumentation och kartläggning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!