Hundratusen tandborstar och terrakottasoldater i gömmorna

Drygt hundratusen tandborstar och massor med annat smått och gott. Nu öppnas en affär för att sälja ut det stora varulager som har hittats på Dragon Gate. Intäkterna från försäljningen kommer att placeras i en kulturfond.

Totalt handlar det om runt en miljon olika artiklar i upp mot tiotusen kartonger som finns i varulagret.

Totalt handlar det om runt en miljon olika artiklar i upp mot tiotusen kartonger som finns i varulagret.

Foto: Hampus Busk

Älvkarleby2018-10-02 21:00

– Totalt handlar det om runt en miljon olika artiklar i upp mot tiotusen kartonger som finns i varulagret och som var tänkta att säljas i en butik här av den förra ägaren, förklarar Olle Larsson, huvudägare till Dragon Gate via det Sigtunabaserade företaget Sisyfosgruppen.

Varulagret ingick affären när Sisyfosgruppen köpte Dragon Gate av den kinesiske myggmedelstillverkaren Jingchun Li.

Förutom tandborstar i massor finns även kopior i olika storlekar av soldater i den terrakottaarmé som hittades i graven i Xian efter Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi (avled 210 före kristus).

Nu kommer en affär att öppnas i november på Dragon Gate där varulagret ska säljas ut.

– Det kommer att bli en "Titta vad vi har hittat-butik". Tanken är att intäkterna från försäljningen ska läggas i fond för utveckling av kinesisk i kultur på Dragon Gate, förklarar Olle Larsson.

Olle Larsson förklarar vidare att det är viktigt att visa en korrekt bild av Kina på Dragon Gate.

– Vi vill inte bara förmedla en bild av att Kina är ett land där det tillverkas en massa billiga saker som tandborstar, drakar och leksaker. Kina har så mycket mera – som exempelvis ett rikt kulturliv, menar Olle Larsson.

Han förklarar att det pågår samtal med kinesiska ambassaden och andra om olika kulturevenemang på Dragon Gate.

Butiken ingår som en del i att skapa en mötesplats på Dragon Gate där det ska finnas ett matställe, information om Älvkarleby kommun, samt möjlighet att gå på en digital resa i det 250 meter långa museet som berättar Kinas historia.

– Tanken är att man ska lösa Dragon Gates-mysterium i museet, berättar Olle Larsson.

I fredags träffades Olle Larsson och flera av de 15 minoritetsägare som gått in med kapital i Dragon Gate. Vid träffen bestämde de att det får ta lite tid innan det är full drift på anläggningen.

– Vi kommer att svara för förvaltning och utveckling. När det gäller driften så kommer vi att ta in olika aktörer som är proffs på det. Vi kommer att ta åtta månader på oss och lyssna på allmänheten och andra vad de tycker att vi ska göra med Dragon Gate.

Undantaget är mötesplatsen som ska komma i gång tidigare.

– När det gäller mötesplatsen så har vi gått ut med förfrågningar till lokala företagare från Älvkarleby om att bland annat driva restaurangverksamheten där kommer vi att fatta ett beslut veckan, förklarar Olle Larsson.

Dragon Gate

Det muromgärdade komplexet som ligger vid E4, vid avfarten till Älvkarleby, byggdes mellan 2004 och 2007.

Hela området är byggt i kinesisk stil och består av sju delar och innehåller bland annat hotell, restauranger, konferenslokaler och museilokaler.

Huvudägare är Olle Larsson och Sisyfosgruppen samt 15 minoritetsägare från Uppsala som äger 16 procent av bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!