Pandemikrisen har lett till att många har förlorat sina jobb och blivit arbetslösa. Men det finns jobb inom vissa branscher, till exempel inom polisen. Nyligen har tidningen berättat om att Polismyndigheten efterlyser jobbsökande från Norduppland som ska stationeras i området. Polisen betonar att det inte finns någon övre åldersgräns.
Ann Karyd Buvall är en före detta Märstabo som i år har blivit polis. Tidigare jobbade hon på Arlanda flygplats, men efter 11 september-attackerna blev det stora negativa effekter på världsmarknaden, och inom flygbranschen blev det många uppsägningar.
Därefter beslutade Ann Karyd Buvall att göra karriär inom skolvärlden. Hon jobbade på flera skolor i Sigtuna kommun. Hon var en arbetsmyra som vid 47 plötsligt insåg att hon måste få göra mer av sitt liv.
– Jag tänkte, "ska det vara så här resten av mitt liv?". Jag kände mig instängd.
Hon ringde polisens rekryteringsmyndighet och på den vägen sökte hon sig till polisutbildning.
Polisutbildningen finns på fem orter: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö samt på Malmö universitet. I Umeå, Borås och Växjö går utbildningen att läsa på distans.
– Jag sökte i Umeå. Då pluggade jag hemma i tre veckor och pratade med andra deltagare via Zoom-möten. Och så flög jag till Umeå var fjärde vecka.
Fysiska tester, simtester, skjutövningar, att brottas och allt det praktiska i polisutbildningen sker i Umeå.
Utbildningen pågår i 2,5 år. Det var under sista terminen, det vill säga vid aspiranttjänstgöringen då man går ut med uniform i fält, som hon kände på motgångar.
– Jag kände mig gammal och passade inte in. Mitt självförtroende sjönk.
Hon var äldst i klassen. Den näst äldsta var 40 år gammal. Resten var i 30–35-årsåldern och är mer tekniskt kunniga än henne, menar hon.
– Jag grät ibland när jag kom hem för att det var så mycket nytt. Det var tufft att komma ut i verkligheten. Man ska ha koll på radion, datorn och allt det tekniska. Och så granskas man hela tiden. Jag tyckte att alla som jobbade med yttre tjänst var yngre medan de i min ålder redan hade flera års erfarenhet och satt med utredningar. Jag kände mig felplacerad. Men det bara var något som satt i mitt huvud. Ingen sade så om mig.
Hon fick jobba med sitt självförtroende. Genom att vara ute och träffa folk insåg hon sin styrka:
– Jag kan ta människor, jag kan lugna läget. Kommunikation är mitt vapen.
I dag jobbar hon som utryckande polis inom Norduppland med bas i Tierp. Hon åker ut på larm till bland annat Älvkarleby, Heby, Tierp, Uppsala, Östhammar och Öregrund. Tidningen träffar henne på polisstationen I Tierp.
– Vi börjar dagen med en utsättning online med kolleger i Uppsala och Enköping. Det yttre befälet ska ha koll på vilka polisbilar som används och vilka poliser som åker ut.
När någon ringer 112 så är det hennes jobb att åka ut till platsen. Polisen kan inte riktigt veta exakt vilket brott det handlar om tills man är framme. Då är det viktigt att vara objektiv och klura ut vad som verkligen har hänt.
– I de bästa världar är det bra att ha en kollega som är stor och stark, och som har mig med som är duktig på att prata, säger Ann Karyd Buvall och lägger till:
– Jag är så glad att jag ha utbildat mig till polis. Jag har hittat min plats.