Hon deltar i pilotprojekt som testar diabetestabletter

Skutskärsbon Tatcharin Höglenius är en av patienterna som deltar i SMARTEST, en svensk läkemedelsstudie om vuxendiabetes. Studien är en av de första som tar emot deltagare på distans, till exempel genom videobesök.

Läkaren Robin Kristofi och forskningssköterskan Sofia Löfving från Akademiska sjukhuset i Uppsala har åkt till vårdcentralen i Skutskär för att träffa patienten Tatcharin Höglenius.

Läkaren Robin Kristofi och forskningssköterskan Sofia Löfving från Akademiska sjukhuset i Uppsala har åkt till vårdcentralen i Skutskär för att träffa patienten Tatcharin Höglenius.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-11-13 12:00

SMARTEST är en studie av läkemedelsbehandling vid typ-2 diabetes: för att jämföra effekten av tabletten Metformin, som har funnits i 60 år, med den moderna tabletten Forxiga. 

– Vi ville veta vilket läkemedel som bör väljas som första behandling och ger bäst utsikt till ett långt liv fritt från diabeteskomplikationer, säger läkaren Robin Kristofi.

En del personer med sjukdomen får någon gång i livet komplikationer som hjärt-kärlsjukdom, njursvikt, fotsår, eller skador på nerver eller ögon.

Vad vuxendiabetes beror på är okänt, men sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas av levnadssättet – exempelvis om man äter ohälsosam kost, övervikt, stress samt brist på motion.

undefined
Att delta i studien kan vara nyttigt för nästa person som får sjukdomen, säger Tatcharin Höglenius, 61. Videobesök och mobilt team är två olika varianter på distansdeltagande.

Tatcharin Höglenius, 61, fick diagnosen diabetes-2 i förra månaden. Hon har inga symtom, och är intresserad att vara med i studien.

UNT följer med henne på hennes första dag med SMARTEST-teamet. En läkare och en sjuksköterska från Akademiska sjukhuset har åkt till vårdcentralen i Skutskär.

Tatcharin sitter på en brits, och läkaren Robin ställer många frågor om hennes leverne: om hon röker, är i klimakteriet och annat.

– Dricker du alkohol? frågar Robin.

– Nä, man har inte tid! svarar Tatcharin och skrattar. 

undefined
61-åriga Skutskärsbon Tatcharin Höglenius fick diagnosen diabetes-2 i förra månaden. Hon har inga symtom eller komplikationer, och är intresserad att vara med i studien.

Det ser ut som ett vanligt läkarbesök. Men innan denna frågestund får Tatcharin signera sitt samtycke med mobilt bank-ID.

– Detta med signering av samtycke med mobilt Bank-ID är alldeles nytt. Vi är en av få studier som gör detta, berättar forskningssköterskan Sofia Löfving. 

Genom detta system kan patienter från bland annat Kiruna, Östersund, Boden, Kalmar och Uppsala vara med. Totalt finns nu 1 300 deltagare. 

undefined
Efter det första besöket fortsätter träffarna genom telefonbesök.

För denna studie har Akademiska sjukhuset ett mobilt team bestående av fem läkare, tre sjuksköterskor och en undersköterska, samt ett 30-tal studiekliniker över hela landet. 

En fördel med studien är deltagande på distans, genom videobesök eller träff med det mobila teamet. 

– Vi har äldre patienter som inte orkar åka, men även unga människor som inte har tid att åka, säger Sofia.

Efter att Tatcharin har svarat på alla frågor påbörjas en läkarundersökning.

Varför vill du delta i studien?

– Detta kan vara nyttigt för nästa person som får sjukdomen, säger Tatcharin. 

Studien startade hösten 2019 och pågår fram till 2025. Den samordnas av Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!