– Välkommen till Älvkarleby idrottsplats, ler Markus Oksanen, 44, mitt i regn, rusk och snö.
Platsen är hans "hemmiljö". Han är Älvkarleby IK:s ordförande sedan sju år tillbaka och har varit engagerad i styrelsen de senaste tolv åren. Dessförinnan har han varit aktiv spelare sedan barnsben. Något han har plockat med sig från åren i klubben är att mixen av lag- och spontanidrott är avgörande för att locka och aktivera barn.
– Det är roligt att engagera alla barn, och inte bara dem som håller på med lagidrott. Därför har vi satsat på spontanidrott. Man ska kunna komma hit och träna själv och ta med kompisar.
Älvkarleby idrottsplats är stor, tre hektar. Där finns klubbstuga, flera fotbollsplaner, en pulkabacke och basketkorg samt en multisportrink, som uppmärksammades av medierna när den byggdes 2015.
– Tidigare var det en gammal hockeyrink med grus. Så vi asfalterade den och lade plastgolv så att vi kan använda den året runt. Multisportrinken används nu som hockeyrink på vintern. På sommaren kan man spela innebandy, fotboll, handboll eller åka inlines. Under pandemin när man stängde ner inomhusträningar så kunde ungdomarna fortsätta att träna ute.
Drygt 3 miljoner kronor har klubben fått från Allmänna Arvsfonden, Jordbruksverket, Svenska Fotbollförbundet, Upplands Idrottsförbund, Älvkarleby kommun och lokala företag för bygget.
Men nomineringen till Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium handlar framför allt om sättet Markus Oksanen använt fotboll för integration och mångfald.
– Det var under flyktingvågen 2015. Kommunen öppnade ett tillfälligt asylboende på ett gammalt nedlagt äldreboende och jag fick frågan om vad vi kan göra för dessa ungdomar, så att de gör någonting istället för att bara sitta på asylboendet.
De första ensamkommande barnen kom till asylboendet i februari det året, och redan efter några veckor startade Markus deras fotbollsträning inomhus.
– Vi samlade ihop gamla matchkläder som inte används längre och drog igång ett integrationslag i samarbete med juniorlaget vi hade då.
Han ledde 30 ungdomar i åldrarna 15–18 år. De var främst från Afghanistan och en del från Syrien. Endast ett fåtal kunde engelska.
– Fotboll är ett bra sätt att integrera dem i samhället, så de ser hur Sverige och föreningar fungerar.
Hans engagemang är stor även utanför fotbollen enligt Sverige United. Han argumenterade för att kommunen ska låta medlemmarna i hans integrationslag att stanna i sina kända miljöer och därmed fortsätta sin väg in i både förening och kommunen. Det ledde till att en del fick bo kvar på orten där de hade börjat etablera sig.
– Flertalet har fått uppehållstillstånd, och en del har fått stanna med stöd av gymnasielagen. Men det finns även de som har åkt till andra länder, efter att de inte fått stanna kvar.
Varför brinner du för ungdomarna?
– Jag är uppvuxen i Älvkarleby, därför vill jag ge något tillbaka. Och sedan ser man glädjen hos barnen när de får röra på sig.
Vilka av klubbens satsningar är du mest stolt över?
– Att vi har byggt ut så pass mycket, så det är många saker som barn och ungdomar kan göra för att aktivera sig.
Hur känns nomineringen?
– Det är kul att få uppskattning. Alla som nomineras har gjort stora insatser, så det är svårt att jämföra. Men det är kul att få credit.