– Smärtan känns som en kniv i ryggen. Han kan inte sitta eller resa sig ur soffan eller sängen utan att ha ont. Det är svårt för honom att gå och röra sig, säger Angelica Andersson till tidningen.
Kalle är bara 30 år, men jobbet som bilmekaniker ledde till diskbråck under 2019. Han gick igenom två operationer, senast en steloperation – men inget har hjälpt.
– Nu sitter skruvarna efter steloperationen löst med flera andra komplikationer. Han har väntat på ny operation sedan i juli 2020. Men andra operationer går före, allt annat ses som mer akut.
Inga mediciner hjälper. Dessutom mår han dåligt av dem.
– Han har åkt till akuten flera gånger på grund av att smärtan blir för övermäktig när han inte kan resa sig eller ens andas. Därifrån blir han hemskickad för att det är inte akut. Att gå är tydligen inget man behöver göra.
Nu åtta månader efter beskedet att det behövs en ny operation kan återigen Kalle knappt gå. Ändå måste han jobba, för han får inte vara sjukskriven mer, enligt Försäkringskassan. Nyligen fick han ett mindre ansträngande jobb på Bilprovningen.
– Men han gråter av smärta till och från hela dagarna.
I maj fick han besked om en ny operation på Akademiska sjukhuset, men flera gånger han den blivit framskjuten. Orsaken de fått är att det har kommit fler patienter som har mer akut behov av operation.
– Hur kan de få göra så här? Jag vet att det är pandemi och att det är fullt med coronasjuka på sjukhusen. Men om en person kommer in med en bruten höft så opereras de fort. Ska man hoppa ner från hustaket så ambulans får komma och fixa honom?
Familjen kontaktade Spine center och Ryggkirurgiskt centrum som kan operera snabbare – men kravet är en remiss från Akademiska sjukhuset. Men inte heller en remiss kan Kalle få.
Familjen åberopar vårdgårantin inom 90 dagar: att som patient ska man inte behöva vänta i mer än 90 dagar på den behandling eller operation som specialistläkaren har ordinerat.
Efter kontakten med tidningen har Akademiska sjukhuset bokat Kalle Andersson för en tid på onsdag.
Peter Först, sektionschef ryggkirurgi på Akademiska sjukhuset förklarar att under pandemin har operationspersonal och vårdplatser behövts till vården av covidsjuka. Därför har tillgången till operationsresurser för bland annat ryggoperationer varit ytterst begränsad. Främst patienter med akut behov av operation – de med frakturer, tumörer eller infektioner i kotpelaren – har opererats.
Enstaka högt prioriterade patienter med ryggåkomma som ger påverkan på ryggmärg eller andra nervstrukturer där det bedöms att operation inte kan anstå, på grund av stor risk för bestående funktionsnedsättning och invaliditet, har prioriterats.
– Nu när vi åter i begränsad omfattning börjat operera patienter som inte är akuta eller där vården kunnat anstå planeras de som bedöms ha mest besvär för operation utifrån medicinsk prioritering. Tyvärr kan dock en planerad operation behöva strykas med kort varsel om det inkommer flera akuta fall som måste ges högre prioritet, säger Peter Först.
Patienter som väntar på ryggoperation där vårdgarantin inte kan hållas har rätt att begära att bli remitterade till annat sjukhus.
– Tyvärr har möjligheten till detta varit kraftigt begränsad under pandemin eftersom sjukvården i hela landet varit överbelastad med covidpatienter.