Det är Region Uppsala som tagit fram statistik för näringslivet i Uppsala län mellan åren 2007 och 2016. Den visar att det har gått bra under de senaste nio åren.
– Det finns ett självtryck i länets ekonomi som gett stora positiva ekonomiska effekter. Utvecklingen för det privata näringslivet ligger högt över utvecklingen i riket som helhet, säger Toni Jonsson som är regional utvecklingsledare vid Region Uppsala.
Det är främst aktiebolagen som haft en stark utveckling när det gäller omsättning och sysselsättning. Branscher som sysselsätter många är tillverkning, handel, företagstjänster, bygg och Life Science. Företagstjänster har fördubblat sin omsättning och ökat antalet anställda med 50 procent. Byggsektorn har ökat ungefär lika mycket i omsättning men ökat antalet anställda med över 90 procent.
– Att byggsektorn haft en sådan positiv utveckling beror på byggboomen i länet. Men inte bara när det gäller bostadsbyggande i Uppsala. Även privatpersoner har investerat mycket i sina bostäder, säger Toni Jonsson.
Uppsalas life science industri har ökat sin omsättning med över 60 procent. Life science och företaget GE Healthcare i Uppsala står för en stor del av länets export tillsammans med den övriga tillverkningsindustrin.
– Export är viktig för den framtida tillväxten i länet och här underpresterar vi i relation till övriga riket. Vi ser dock en positiv trend där länets export ökar, idag är den och cirka 28 miljarder kronor och 20 procent av den totala bruttoregionalprodukten, säger Toni Jonsson.
Även om det går bra så är de regionala skillnaderna stora. Knivsta, Håbo och Enköpings kommun har den starkaste utvecklingen. Uppsala kommun vars företag står för 70 procent av all värdeskapande verksamhet ligger i mitten. Aktiebolagen i Tierps och Älvkarleby kommuner har minskat sin omsättning under perioden 2007-2016.
– Det händer positiva saker i hela länet och i de norra länsdelarna har detta ännu inte fått genomslag i näringslivet. Det tar ett tag. Effekterna syns klart i länets sydliga kommuner som haft en kraftig inflyttning under lång tid. De ligger också nära Stockholmsregionen och det ger starka positiva effekter på ekonomin, säger Toni Jonsson.
Den privata delen av ekonomin som inte består av aktiebolag har inte haft en lika stark ökning. Det beror troligen på att den inte är lika tillväxtinriktad. Enligt Toni Jonsson sysselsätter den många människor och spelar därför ändå en viktig roll för ekonomin. Det gäller också den offentliga sektorn som i stort sett ligger på plus minus noll under perioden.