Fiskens öde i Dalälven kartläggs

Med akustisk teknik ska laxen och öringens vandringar i Dalälven kartläggas. Arbetet ske ge en bild av hur många som klarar sig från att gå under vid kraftverken eller att bli fågelföda.

Jan Olsson från Älvkarleby sportfiske välkomnar undersökningen.

Jan Olsson från Älvkarleby sportfiske välkomnar undersökningen.

Foto: Kjell Sjöberg

Älvkarleby2020-05-12 15:30

Projekten inleddes under förra året av länsstyrelsen i Gävleborgs län och Sveriges Lantbruksuniversitets fiskeriförsöksstation (SLU) i Älvkarleby.

– Från länsstyrelsens sida märkte vi upp smolt (fiskyngel) från hundra vildlaxar förra året och lika många i år, berättar Niklas Dahlén som arbetar med fiskerifrågor på länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Även SLU deltar i projektet. Förra året märktes 20 havsöringssmolt och tio laxsmolt med så kallade pittags (microchips). I älven finns sedan akustiska mottagare som registrerar fiskens rörelser.

– Vi märkte upp både vild fisk och sådan som vi odlat vid vår station i Älvkarleby, säger Ann-Britt Florin, forskare och föreståndare för fiskeriförsöksstationen i Älvkarleby.

Märkningen gör att smoltens rörelser kan följas samt hur den tar sig fram i olika fjärdrar från både Untraverket utanför Söderfors liksom fiskeristationen i Älvkarleby. 

Undersökningarna gör också att man kan få ytterligare information om hur stor del av all fisk som äts samt hur många som tar sig förbi kraftverken i Dalälven.

– Det man kan konstatera utifrån föregående års studie är att den odlade delen av den fisk som vi märkte upp klarade sig bättre än vad vi trott. Odlad fisk är ofta lite fet och bekväm när den lämnar sin bassäng, så det var en intressant notering, förklarar Ann-Britt Florin.

Från Älvkarleby sportfiske har man under flera år kartlagt hur mycket havsöringssmolt som ätits upp av skarv, häger och säl. Från sportfisket menar man att minst 50 000 av 200 000 havsöringsmolt kan ha ätits upp i Daläven och Östersjön de tre senaste åren. 

– Alla studier som görs när det gäller predationen av havsöring och lax är bra och bidrar till att vi kan ha ytterligare diskussioner om framtida åtgärder för att minska predationen, säger Jan Olsson från Älvkarleby sportfiske.

Enligt Jan Olsson så pekar en preliminär siffra pekar på att 29 procent av den smolt som sattes ut i projekten 2019 blev uppätna innan den nådde mynningen ut till Östersjön.

Ann-Britt Florin menar att projekten än så länge pågått kort tid och att man ska avvakta med att dra långtgående slutsatser när det gäller hur stor andel av fisken som klarar av vandringen i älven.

– Siffran från förra året ligger dock i nivå med vad vi sett tidigare när det gäller predationen av smolt, säger Ann-Britt Florin.

Karta: Söderfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!