Våren är här och så även måsarna.
– I början när jag flyttade till centrala Skutskär för fyra år sedan tyckte jag att det var roligt att se nykläckta fågelungar, säger Skutskärsbon Anita.
Men den härliga upplevelsen förvandlades till ett skräckscenario när fågelmammorna anföll.
– Man blir väldigt utsatt när man är på väg till vårdcentralen, eller till sopstationen. Då kastar man sopor fort som sjutton. En gång tog jag paraplyet som skydd ...
Fåglarna bajsar också mycket. Det finns ingen poäng att städa fönster eller markiser, menar hon, för det kommer ju fler bombräder. Och fåglarnas eviga skriande och kacklande kan göra en sömnlös.
Det är fastighetsägarna som har ansvar att få bort måsarna. Älvkarlebyhus, som äger byggnaden där Anita bor, har försökt lösa problemet tidigare genom att installera fågelskrämmor som cirkulerar och blinkar på taket. De har fungerat bra ett tag, men inte nu längre, tycker Anita.
Hon föreslår exempelvis inköp av plastormar som man kan sprida i området, eller att måla ormar på taket.
Håkan Karlsson, vd på Älvkarlebyhus, vill dock inte agera förrän han fått dessa klagomål direkt till sig.
Enligt kommunens miljöinspektör Nina Engevi är det tredje året som de påmint fastighetsägare om måsarnas återkomst.
– Se till att måsarna inte hinner bygga bo. Kan de inte bygga bon kan de inte kläcka några ungar. För när äggen är kläckta får man inte röra dem. Man får inte heller sopa bort bona då.
Måsungarna hoppar tidigt ur boet innan de är flygfärdiga och lever sedan på marken där de irrar omkring i bostadsområden och på innergårdar.
På marken matar mammorna ungarna och vaktar dem, vilket ibland kan resulterar i att de anfaller folk som kommer för nära.
Enligt vilthandläggare Lars Plahn på länsstyrelsen i Uppsala finns viss möjlighet till jakt och skyddsjakt om måsar orsakar skada, men det är fastighetsägarna som har rätt till det. Den allmänna jakttiden för fiskmås pågår till och med 31 mars. Efter det har kommunens skyddsjägare möjlighet att hantera eventuella problem.
– Men även om man skjuter så kommer de tillbaka. Bäst är att söka upp anledningen till att de lockas dit. Kanske är det dålig sophantering, och soptunnor med mycket mat som de lockas till.
Plastormar och olika typer av skrämselåtgärder kan fungera, men med kortvarig effekt. Måsarna är aanpassningsbara.