Dragon Gate ruvar på framtida nyheter

Max 100 besökare får vara på Dragon Gates museum samtidigt, som nu håller öppet mer än tidigare. Under sommaren väntas fler nyheter kring Dragon Gates utveckling.

Mitt på torget står en jättestaty av det buddhistiska helgonet Guanyin, som i väst är känd som "barmhärtighetens gudinna".

Mitt på torget står en jättestaty av det buddhistiska helgonet Guanyin, som i väst är känd som "barmhärtighetens gudinna".

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-05-25 20:00

Från och med sportlovet har museet och det stora torget öppnats, och sedan påsk har öppettiderna förlängts. I dag är Dragon gates röda port öppen dagligen för besökare till torget och museet, men även butiken och kiosken.

– Det kommer att vara öppet hela sommaren och vi räknar med att restriktionerna släpps när alla är vaccinerade. Just nu har vi inte tillstånd att planera och genomföra aktiviteter, men vi kommer att släppa nyheter under sommaren ändå, säger Sara Donnerstål, som driver Dragon Gate.

När tidningen besöker Dragon Gate är några utländska sällskap på plats, nyfikna på vad som finns inne i den kinesiska borgen som syns bland skogarna vid E4. Försiktigt tittar de in och märker att det inte finns vakter. De tar sig in till ett torg i anslutning till det palatsliknande hotellet. 

Torget är enormt, det kan lätt ta in 10 000 personer. Det är en mindre upplaga av världens största torg, Himmelska fridens torg som finns i Peking. Torget i Älvkarleby kommun anlades 2007. Mitt på torget står en jättestaty av det buddhistiska helgonet Guanyin, som i väst är känd som "barmhärtighetens gudinna". 

undefined
I den mörka delen av byggnaden hittar man 200 terrakottasoldater i originalstorlek.

De tre besökarna tar massor av bilder. Sedan upptäcker de att dörren till en låg byggnad som liknar en lång draksvans är öppen. De kommer in i en lång korridor med 99 bilder på väggarna. Fotografierna visar bland annat platser i Kina som är utmärkande. 

– Korridoren avslutas med att man kommer in i terrakottamuseet, delen av byggnaden som är själva drakhuvudet, säger Sara Donnerstål. 

I den mörka delen av byggnaden hittar man 200 terrakottasoldater i originalstorlek. De är replikor av soldaterna i den kända terrakottaarmén, ett arkeologiskt fynd av omkring 8 000 lermodeller av soldater och hästar i en militär formation. Terrakottaarmén är en del av Kinas första kejsares mausoleum.

undefined
Här en lång korridor med 99 bilder. Fotografierna visar bland annat utmärkande platser i Kina.

– Kina var långt före alla andra nationer i utvecklingen på den tiden, och det är det som terrakottaarmén symboliserar: Kinas makt och kunskap. 

Att ta Kina till Sverige på detta sätt var en idé som kläcktes av Dragon Gates före detta ägare, den kinesiska affärsmannen Li Jingchun, som blivit förmögen genom att tillverka myggmedel. 

– Dragon Gate är fortfarande en fascinerande plats som lockar besökare. När man åker längs E4 är det bara skogar, men plötsligt kommer man till denna kinesiska borg, säger Sara Donnerstål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!