Det var onsdagen 8 september då en kanotpaddlare såg hunden flyta i Dalälven i ett naturreservat som heter Gropholmarna, mellan Älvkarleby och Marma. Han uppmärksammade upptäckten i en Facebookgrupp, vilket fick Carina Wallberg att agera.
Carina Wallberg är själv hundägare vars hundar tävlar, så hon har en chipavläsare, ett verktyg som kan hjälpa till att identifiera hundens id-märkning med ett mikrochip. Med hjälp av andra Skutskärsbor kunde hon lokalisera var hunden låg. Hon och två andra jobbade i tre timmar under torsdagskvällen för att få upp hunden ur vattnet.
– Det var ett stup rakt ner för att komma till hunden. Sara och Fredrik hade rep och tog upp hunden. Det var jättebrant och vi hade ficklampor, säger Carina och tillägger:
– Vi läste av chipet på hunden. Hunden inte är svenskt chippad för koden är 990. Det finns ingen ägare registrerad.
Sällskapet hade med sig en plastsäck för att lägga hunden i, men de klarade inte av den hemska lukten.
– Så vi lade en plastback över hunden så inget djur ska komma åt den. Det känns fruktansvärt när ett tamdjur blir uppätet av andra djur.
Hon har ringt olika myndigheter: polisen, Älvkarleby kommun och länsstyrelsen i Uppsala – och ingen kunde frakta bort hunden, enligt henne.
– Men jag har svårt ... jag har inte hjärta att bara låta den vara. Därför försöker vi jobba vidare, säger hon och uttrycker förhoppning om att ändå hitta hundägaren.
Elisabeth Schöning är chef på veterinärenheten på Länsstyrelsen i Uppsala. Enheten bekräftar att de har fått uppgiften om den berörda hunden, men det finns inget de kan göra.
– Vårt uppdrag är ganska begränsat vad gäller döda djur. Det är endast i fall någon är tvungen att avliva djur efter till exempel en bilolycka som vi kan försöka få tag i ägaren för att meddela att djuret avlivas.
Dessutom är registreringen utländsk. Och då kan länsstyrelsen inte spåra ägaren.
– Om ägaren inte har registrerat hunden i Sverige så kan vi inte göra något mer.
Om man misstänker att djuret har dött på ett felaktigt sätt kan polisen kopplas in, men det är upp till polisen att avgöra om de utreder fallet.
Döda djur som är en olägenhet och ett hälsoskyddsproblem för människor i närheten bör Älvkarleby kommun ta hand om, säger Elisabeth Schöning.