Det finns delade meningar om Älvkarleby är en trygg kommun och om det bör finnas övervakningskameror.
Anett Aulin (V) upplever inte kommunen som otrygg och hänvisar till en medborgarenkät som visar att 89 procent av kommunens invånare känner sig trygga. Därmed är kostnaden för övervakningskameror inte motiverat, menar hon.
– Däremot kan vi satsa på mer belysning och fler poliser som kan röra sig i bilar.
Hon tänker förebyggande, menar hon.
– Vi ska satsa på att behålla den trygghet som medborgare känner. En kamera fångar när brottet har hänt. Jag tror inte att det avskräcker, säger Anett Aulin.
Ann-Charlotte Ågren (L) säger också nej till kameror, åtminstone i dagsläget.
– Men vi är öppna för det ifall kriminaliteten ökar och när det behövs.
Kameror ska kompletteras med trygghetsvandringar, då en kamera ensamt inte motverkar brott, något som fastighetsbolag har prövat, menar hon.
– I dag är kostnaden inte försvarbar, säger Ann-Charlotte Ågren.
Jenny Sundell (SD) säger inte helt emot medborgarenkätens resultat om att kommunen har en god trygghet. Men hon berättar att det finns tonårsföräldrar som är oroliga för barnen i vissa områden.
– Vi vill se fler övervakningskameror. Vi är säker på att det bidrar till ökad trygghet.
Enligt henne finns undersökningar som visar att nio av tio svenskar är positiva till övervakningskameror.
Hon nämner också att kommunfullmäktige tidigare har beslutat att sätta upp kameror på stationer, med att beslutet senare revs upp.
– Det är synd, säger Jenny Sundell.
Paul Wisén (C) säger ja till fler kameror för att kunna lösa flera brott, men betonar att det är viktigt att bara polisen kan se materialet i samband med att brott har begåtts. Man känner sig trygg om det inte begås brott, menar han.
– Det begås inte brott om brotten kan klaras upp. Och brotten klaras upp om polisen har tillgång till material för att kunna klara upp dem, säger Paul Wisén.
2019 lämnades M och KD:s motion om övervakningskameror vid stationerna in. Kommunfullmäktige sade ja 2020 till att satsa på nio kameror vid kommunens tre stationer. Kostnaden skulle bli 500 000 kronor i fast kostnad och 260 000 kronor per år. Men 2021 beslutade S, V, MP och C att beslutet skulle hävas med motiveringen att antalet anmälda brott vid stationerna är för lågt.