Sand avgörande när nya vattenverket planeras

I Mon i Skutskär pågår en pilotstudie inför det nya vattenverket i Älvkarleby. En del invånare är kritiska till planerna på att bygga här, men enligt Gästrike vatten har platsen tillgång till ett viktigt material: grovkornig sand.

Håkan Bergsten och Maria Östling visar Gästrike vattens studier i Älvkarleby.

Håkan Bergsten och Maria Östling visar Gästrike vattens studier i Älvkarleby.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-07-22 06:00

Söder om Skutskär, vid en skog i utkanten av Tallmon, står två containrar. Där testas teknik som är viktig inför bygget av det nya vattenverket, Mons vattenverk. I en av containrarna finns en pilotapparat som filtrerar det vatten som pumpas från Daläven.  

– Som du ser här är vattnet lite brunt på grund av organiskt material. Men det blir rent och klart efter att det har blivit filtrerat, säger pilotprojektledaren Håkan Bergsten, som visar både det ljusbruna och det klara vattnet.

Reningsprocessen funkar bra, enligt honom.

– Genom detta pilotprojekt vill vi testa hur vi kan rena Dalälvens vatten och ta bort partiklar ur vattnet, och vi har lyckats med det, säger Maria Östling, projektledare på Gästrike vatten.

undefined
"Det blir rent och klart efter att det har blivit filtrerat", säger pilotprojektledaren Håkan Bergsten.

Pilotprojektet har pågått i nästan 1,5 år. Detta är ett av många steg i det planerade vattenverket, som har diskuterats sedan 2015 och sakta går framåt.

Tanken är att genom Mons vattenverk skapa reservvatten för både Gävle och Älvkarleby. Hoppet är att bygget inleds 2024 och att första dricksvattenleveransen sker 2026.

– Gävle har ett vattenverk idag och Älvkarleby har två små vattenanläggningar. Om det skulle hända något med dessa kan Mons vattenverk leverera vatten i full kapacitet till Älvkarleby, säger Maria Östling.

Vattenverket kommer även att stötta när Gävles och Älvkarlebys befolkningar växer. Dessutom kommer det att avlasta de befintliga vattenverken under somrarna när de jobbar på maxkapacitet.

undefined
Vattnet kommer från Dalälven.

För att kunna bygga vattenverket krävs många tillstånd från olika myndigheter, bland annat länsstyrelserna i Uppland och Gävleborg samt mark- och miljödomstolen. Dessa har inte kommit ännu.

– Men dricksvatten har förtur då det är en samhällsnytta och inte drivs av ett kommersiellt bolag som ska tjäna pengar. Regionen växer och har behov av bra dricksvatten, säger Maria Östling.

Men det finns kritik från lokalinvånarna om bullerrisk samt inskränkning på området. Det finns också en del som är arga över att Älvkarlebyborna kommer att betala mer än Gävleborna för vattnet, trots att det kommer från Dalälven i Älvkarleby.  

Älvkarlebybor kommer nämligen att betala 8 kronor per kubikmeter vatten, medan Gävlebor betalar 5,5 kronor. 

– Det finns en oro att stora Gävle kommer till Älvkarleby och tar deras vatten. Men allt sker i samarbete med Älvkarleby kommun. Projektet kommer också att gynna Älvkarleby, säger Håkan Bergsten.

undefined
I en av containrarna finns en pilotapparat som filtrerar vatten som pumpas från Daläven.

Maria Östling förklarar också att det är Gävle vatten som ensamt investerar i vattenverket, och följer VA-kollektivet, en lag om hur man finansierar och får betalt för vatten och avlopp.

År 2018 trodde man att vattenverket skulle hamna på drygt 500 miljoner kronor. Nu beräknas det kosta 800 miljoner kronor. 

Kan de kritiska rösterna stoppa projektet?

– Visst kan de det. Projektet är inte roligt för alla människor men vi lyssnar på alla synpunkter och kollar om dessa är korrekta. Till exempel vet vi att risken för buller inte stämmer, säger Maria Östling.

Men att hitta en annan plats för vattenverket är inget alternativ – Mon i Skutskär är ett begränsat område som har ett speciellt material som möjliggör vatteninfiltrationen.

– Dalälvsvatten är inte trevligt. Men just här på Uppsalaåsen finns ett speciellt material, grovkornig sand, som är bra för filtrering. Därför är det viktigt att vattenverket finns här.

Så mycket kostar vattnet

Älvkarlebyborna kommer att betala 8 kronor per kubikmeter vatten medan Gävlebor betalar 5,5 kronor per kubikmeter vatten. Priserna faktagranskas på Gävle Vatten respektive Älvkarleby Vattens brukningsavgifter, enligt projektledaren Marie Östling på Gästrike vatten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!