Så fungerar det i skyddsrummet

Vad är det som gäller när det krisar och när skyddsrum behöver användas? Det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus, som står för cirka hälften av alla skyddsrum i Älvkarleby kommun, tipsar om hur skyddsrummet funkar.

Latrintunnor förvaras i skyddsrum på Lillängsgatan. De ska skickas till andra skyddsrum om kris äger rum.

Latrintunnor förvaras i skyddsrum på Lillängsgatan. De ska skickas till andra skyddsrum om kris äger rum.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-03-14 18:00

Älvkarleby kommun har totalt 43 skyddsrum med plats för 4 643 personer, det vill säga 48 procent av kommunens befolkning. 19 av dessa skyddsrum tillhör Älvkarlebyhus, och dessa har plats för 2 136 personer. Skyddsrummen byggdes under 1950 – 70-talen och de flesta finns kring Skutskärs centrum.  

– Vi har förvaltat dem och haft månadsskötsel, men i det rådande läget har vi nu varit mer noggranna i vår kontroll. De är redo, säger fastighetsförvaltaren Anders Larsson.

Så hur vet man när det är dags att springa till skyddsrummet? Informationen basuneras ut genom bland annat Hesa Fredrik, som sitter på brandstationen i Skutskär. Det finns totalt ett tiotal tutor i kommunen.

I Älvkarlebyhus fastigheter sitter skyltar – "Skyddsrum" – som finns utanför närmaste ytterdörr. Men varje individ bör kolla MSB:s hemsida där det finns information – en skyddsrumskarta, som visar var skyddsrummen är.

undefined
I skyddsrummet finns redan latrintunnor, hinkar och en låda med verktyg som bland annat ficklampa, mejslar och tätningsmassa.

Så vad tar man med sig till skyddsrummet? Madrass, ett bagage med kläder, stormkök?

– Man ska inte ta med sig en massa grejer. Avsikten är att man söker skydd i skyddsrummet i tre dagar. Så det är vad det ska hålla för – mat och saker man använder under tre dagar. Mat som inte ens behöver lagas, säger fastighetsskötaren Alexander Norberg.

– Jag tänker ta med mig kexchoklad, nämner Anders. 

I skyddsrummen ska det finnas minst tio liter vatten per person, så det ska finnas kärl fyllda med vatten. 

Anders och Alexander visar UNT till ett skyddsrum med plats för ett 50-tal personer på Lillängsgatan i Skutskär. I skyddsrummet finns redan latrintunnor, hinkar och en låda med verktyg som bland annat ficklampa, mejslar och tätningsmassa. Det finns även större verktyg som yxa och grävspadar. Paneler står lutade mot en vägg. Tanken är att man ska kunna sätta upp dem som skärmväggar – för att avskärma latrinen, så den blir en toalett. 

undefined
Så ser skylten ut.

Dock finns det inte skärmväggar för sovplatserna. Det är bara att ligga på marken. Inga stormkök heller. 

Olikt andra skyddsrum har det på Lillängsgatan inte använts som förråd. Normalskyddsrum, som i snitt rymmer 100 personer, brukar ligga i botten av bostadshusen i en källarlokal – och de används som förråd under fredstid. Men så fort fastighetsägaren får ett krisbesked ska dessa tömmas och vara redo att ta in folk inom två dygn.

– Då är det bara ut med grejerna. Det materiella är inte viktigt. Vi skyddar personerna, säger Alexander. 

undefined
Hackyxa kan behövas om det finns rasmassor och man ska ut, säger Alexander Norberg. Anders Larsson kollar hur ficklampan funkar.

Finns det skyddsmasker i skyddsrummet?

– Tanken är att skyddsrummet ska vara tätt för gas. Skalet är extra isolerat, säger Alexander.

Anders tillägger:

– Väggarna klarar splitter och gas. Det är betongmassa som klarar påfrestningar. Det finns även pelare i alla skyddsrum för att förstärka taket. 

Finns förberedelser för mörkläggning?

– Det finns inga fönster. Men så länge det finns ström finns belysning. Det är dock bra att ha ficklampa med sig. Varje skyddsrum bör ha någon ficklampa. 

undefined
Latrintunnorna.

Älvkarlebyhus har tio mindre skyddsrum med plats för under 100 personer. Andra har plats för mellan 100-200 platser. 

Vad händer om ett skyddsrum är fullt – kan man inte ta in fler personer?

– Antalet är baserat på utrymme och ventilation. Ventilationen är mekanisk, vi måste veva för att få ventilation, säger Anders Larsson.             

Skyddsrum

Skyddsrum består av gästat betongkonstruktion som är byggd för att skydda mot stötvåg, splitter, gas, radioaktiv strålning, brand och rasmassor. De är dimensionerade så att ett visst antal männsikor ska kunna vistas i dem kontinuerligt under tre dygn. 

Källa: "Handboken om konsten att äga ett skyddsrum" som Älvkarlebyhus följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!