– Älvkarlebys idrottsplats är poppis på sportloven, absolut. Vecka 8 kommer barn från Tierp, och vecka 9 från Älvkarleby, säger vaktmästaren Yvonne Falk.
Regn, rusk och snö möter UNT på besöket på Sportvägen.
– Om vädret fortsätter med plusgrader en vecka till så kan vi gå ut och spela på konstgräset när snö och is har smält bort. Men för att kunna åka skridskor behöver vi ha minusgrader, säger Yvonne.
Klubben driver projektet Framtidens Idrottsplats – med multisportrink, konstgräsplan och bikepark. Det betyder att förutom lagidrott finns även spontanidrott tillgängligt för barn på sportlovet oavsett väder.
I 102 år har Älvkarlebys idrottsanläggning varit viktig, hit kommer lokalinvånare och även många från grannkommunerna Gävle och Tierp.
När pandemin kom 2020 blev stopp för inomhusidrotter. Olika engagemang, som Fallens dag, och aktiviteter som motionsloppet fick också ställas in. Under den tid då sportanläggningar högst fick ta emot 50 besökare fick man boka träningstid ute på multisportrinken.
– Att klara ekonomin är en stor utmaning. Vår idrottsanläggning är ingen kommunal anläggning. Vi äger den själva och står då också för alla kostnader. Vi får stöd av kommunen, men det täcker ju inte driftskostnaderna, säger Markus Oksanen, ordförande, Älvkarleby IK.
Klubben har tappat intäkter på sammanlagt 300 000 kronor under coronaåren, och de har fått stöd på cirka 125 000 kronor.
– Stödet använder vi för att fortsätta hålla idrottsplatsen öppen och för att inte öka avgifterna för våra medlemmar. Alla satsningar har vi fått pausa.
Projekt som har pausats och som behöver återupptas är att investera i ny gräsklippare, automatisk sommarbevattning till fotbollsplanen, utetoalett, ny grillplats, och lagning av staketet.
– Sedan så har man lite drömmar som att bygga ett utegym och en pickleball-bana.
En annan utmaning är svårigheten att hitta fler frivilliga ledare. Att vara ledare innebär flera timmar av ideellt arbete för träning och matcher varje vecka. Bristen på ledare leder till att klubben saknar lag i några årskullar idag.
– Vuxna vill idag hålla igång och idrotta själva. De föredrar att bara lämna barnen här. Människor har blivit mer upptagna, därför har det blivit svårt att hitta ledare.