Älvkarlebys dragningskraft ökade under 2021

Även om pandemins utveckling gick blixtsnabbt under året har länets minsta kommun Älvkarleby kunnat anpassa sig någorlunda snabbt – men inte utan bekymmer och behov av kreativa lösningar.

 Bland dem som flyttat in finns Gävlebon Stefan Astermo. Han köpte ett 24 meter högt vattentorn som kostade 650 000 kronor.

Bland dem som flyttat in finns Gävlebon Stefan Astermo. Han köpte ett 24 meter högt vattentorn som kostade 650 000 kronor.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2021-12-25 11:00

Årskrönika

Hög covid-incidens i länet - lokalinvånare krävde snabbvaccin

I början av 2021 och även senare under året hade Älvkarleby kommun den högsta covid-incidensen av länets kommuner. Med tanke på att kommunen endast har cirka 10 000 invånare och vaccineringens första fas gick snabbt ville kommuninvånarna omedelbart gå vidare till nästa fas. Men Region Uppsala kunde inte ändra på planerna, kommunen behövde vänta då vaccineringsplanen lades på nationell och regional nivå. Alla kommuner var tvungna gå i samma fas, något som förargade Älvkarlebyborna. 

undefined
Alla kommuner måste gå i samma fas, något som förargade Älvkarlebyborna, bland annat pensionären Bengt Hedström

Flera stadsbor flyttar in – till en ny livsstil

Liksom på andra mindre orter ökade Älvkarleby kommuns popularitet under pandemin. Allt fler blev intresserade av att flytta och ta del av den alternativa livstilen som mindre orter kan erbjuda. Bland dem som flyttat in finns Gävlebon Stefan Astermo. Han köpte ett 24 meter högt vattentorn som kostade 650 000 kronor. Tornet ska inredas i fem våningar med hiss, biorum och en balkong med utsikt över grannskapet Haga, fabriken Stora Enso och havet. Vattentornet, som byggdes 1908 och togs ur bruk 1946, hade stått öde i många år tills Stefan Astermo köpte det 2018. 

undefined
Den uppländska naturen lockade under pandemin då hemester blivit trendigt, och näringslivsidkare har blivit extra kreativa för att klara sig.

De ordnar en romantisk lunch i skogen

Den uppländska naturen lockade under pandemin då hemester blivit trendigt, och näringslivsidkare agerat extra kreativt för att klara sig. Den lokala bröllopsfixaren Romantic Sweden startade till exempel landsbygdslyxlunch ute i skogen längs med Upplandsleden i somras. 

Planerna för Bodaån splittrar lokalborna

Området Bodaån vid centrumområdet i Skutskär bubblar av planer för att göra det mer attraktivt och "robust". Gräsområdet mellan Skutskärs centrum och bort mot Willys parkering ska fyllas med flera nya hus med utsikt över Bodaån, restaurang- och handelsverksamheter i sjöbodar, och båtuthyrning. Nu gäller det bara att locka byggherrar för att säkra finansiering. Men inte alla Skutskärsbor är entusiastiska. 

undefined
Området Bodaån vid centrumområdet i Skutskär bubblar av planer för att göra det mer attraktivt och "robust".

Oljeutsläpp i Skutskär – igen

Stora Enso i Skutskär hade precis sanerat klart ett stort oljeutsläpp från 2018 när ett nytt utsläpp inträffade i oktober. 

– Oljan är inte giftig, men den är kladdig. Den kan fastna på fåglar, det är det allvarligaste, sade Henrik Holm, platschef på Stora Enso Skutskärs bruk om påverkan på omgivningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!