34 tomma platser på äldreboendet – ”Inte värdigt”

34 av 127 platser står tomma på äldreboendet Tallmon i Älvkarleby. "Onödigt", anser vissa partier. Medan andra menar att kraven för att komma in på Tallmon är för höga.

Kommunens väl-politiker Mona Hansson och Torbjörn Löfgren är bland lokalpolitiker som vill sänka kraven för att komma in till det moderna äldreboendet Tallmon.

Kommunens väl-politiker Mona Hansson och Torbjörn Löfgren är bland lokalpolitiker som vill sänka kraven för att komma in till det moderna äldreboendet Tallmon.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2022-08-29 06:56

Tallmon stod färdigt 2019 och utsågs 2020 till årets äldreboende. I dess moderna hästskoformade byggnader finns omvårdnadspersonal tillgänglig dygnet runt. Där finns reception, frisör, tandläkarmottagning, bibliotek och scen. Tallmon har totalt 127 platser – men 34 är fortfarande tomma. 

– Så istället för att fler äldre bor där sitter de hemma i sin lägenhet och mår dåligt. Och sen gnäller man över att de äldre som bor hemma trycker på sina larm i tid och otid. Det betyder att de är otrygga. Så ska det inte vara, säger Torbjörn Löfgren (Kommunens Väl, KV). 

KV vill att Tallmon sänker kraven för tillsyn och vård.

Även V, KD och SD tycker likadant: biståndsbedömningen ska inte ska vara så hård. De vill att det ska bli lättare att få komma in på ett särskilt boende i Älvkarleby kommun.

undefined
"Ska man vara så sjuk så att man i princip är sängliggande innan man får plats på Tallmon?" frågar sig Anett Aulin (V).

– I dag är personer som biståndsbedöms för att få en plats på Tallmon väldigt dåliga. Ska man vara så sjuk så att man i princip är sängliggande innan man får plats på Tallmon? ifrågasätter Anett Aulin (V). 

– I dag kan man bli nekad omsorg fast man är 100 år gammal och ofrivilligt ensam därför att man bedöms vara för frisk. Det är inte värdigt, säger Mattias Nygren (KD).

undefined
”I dag kan man bli nekad omsorg fast man är 100 år gammal och ofrivilligt ensam därför att man bedöms vara för frisk. Det är inte värdigt”, säger Mattias Nygren (KD).

Han nämner att KD vill ha en ny omsorgslag som garanterar att man har rätt till boende när man fyllt 85 år.

Biståndsbedömningen är lagstyrd. Det är kommunens omsorgsförvaltning som sätter kraven för att få ett boende på Tallmon, och de följer Socialstyrelsens riktlinjer, liksom i andra kommuner. 

Finns det möjlighet att sänka tröskeln för Tallmon?

– Ja, absolut kan vi det, det som är tvingande är maxtaxan och avgifter som är reglerade i socialtjänstlagen, säger Torbjörn Löfgren (KV). 

Vad händer om man inte sänker tröskeln?

– Det som händer är att många äldre sitter hemma ensamma i otrygghet. 

Med ökad inflyttning på Tallmon frigörs också bostäder i kommunen vilket kan bidra till ökad inflyttning, hävdar Mattias Nygren (KD). Roger Petrini (M) har ett konkret förslag gällande detta:

– Om man inte tar in fler äldre nu så kan man i stället flytta en annan verksamhet till Tallmon, som LSS för ungdomar, som hyr den gamla byggnaden Östanå Gläntorna. Bättre att i så fall flytta verksamheten till Tallmon, så att man kan sälja och riva Östanå Gläntorna för att där bygga nya bostäder. 

Martin Sahlberg (M) vill fylla de tomma plasterna i samverkan mellan boende, anhöriga och biståndshandläggare.

undefined
"Vi är trygga med att biståndshandläggarna utreder och handlägger ansökningar på korrekt sätt för att den sökande ska få de insatser som behövs och det stöd eller boende som den har rätt till", säger Hans Wennberg (MP).

MP, C, L och S är dock emot att sänka kraven som följer med socialtjänstlagen.

– Vi ser det som lämpligt att behålla de bedömningskrav som finns i dag. Vi är trygga med att biståndshandläggarna utreder och handlägger ansökningar på korrekt sätt för att den sökande ska få de insatser som behövs och det stöd eller boende som den har rätt till, säger Hans Wennberg (MP). 

Paul Wisén (C) säger så här:

– Vi måste kunna lita på biståndshandläggarens bedömning. Dessutom är det svårt att få tag i personal, både till Tallmon och till hemtjänsten. 

Katrin Jakobsson (S) svarar så här:

– Vi följer de riktlinjer för biståndsinsatser som är beslutade. Det görs alltid en individuell bedömning utifrån personens behov. Finns det ett behov av insats ser vi till att personen får insats.

Men är det rimligt med så många tomma platser?

– Vi håller på att se över lokalerna och har verksamheter som är på väg in, säger Katrin Jakobsson (S).

Ska kraven sänkas?

Ja säger: KD, KV, M, SD och V 

Nej säger: C, L, MP och S

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!