Yogaprofilen öppnar nytt i Tegelbruket

Marika Knapp planerar nu premiären för sin nya studio "Kraftbruket".

"Vissa av mina kunder har följt med mig sedan startade för sju år sedan", säger Marika Knapp.

"Vissa av mina kunder har följt med mig sedan startade för sju år sedan", säger Marika Knapp.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-10-26 19:28

År 2013 hade Marika Knapp sin första yogaklass i Friskolans matsal i Skutskär. På första lektionen hade hon sju deltagare, en stor skillnad från idag när Marika har 156 bokningar per vecka. Nu bygger hon nya lokaler för att kunna utveckla sin verksamhet ännu mer.
– När jag startade mitt företag hade jag ganska låga förväntningar men den här verksamheten har velat växa, säger hon.

Marika Knapp upptäckte yogan för sjutton år sedan, hon hittade då ett lugn och en balans. När hon själv blev lärare i yoga, Ashtanga yoga närmare bestämt, ville hon förmedla samma lugn till andra.

När Marika Knapp hade sin första yogaklass för sju år sedan så jobbade hon heltid som lärare. Hennes företag växte dock snabbt och efter ett år bestämde hon sig för att satsa heltid på yogan.
– När jag öppnade min studio kände jag mig väldigt ensam. Det fanns ingenting i kommunen som band oss företagare samman. De senaste åren har det blivit mycket bättre, nu finns det till exempel en företagarförening.

Nästa sommar planerar Marika Knapp att öppna upp sin studio i nya lokaler som hon bygger vid Tegelbruket. Det nya namnet blir "Kraftbruket", en kombination av platsens namn och målet med träningen – kraftsamling. I samma lokaler kommer även hennes man som har funktionell träning att hålla till samt hennes son som är kiropraktor.

Platsen som Marika Knapp har valt för sin nya anläggning är speciell för henne. En naturtomt vid vattnet där man bara behöver öppna dörrarna för att andas frisk luft, höra fågelkvitter och se vajande lövträd.
– Jag vill ha min studio på en plats om representerar Älvkarleby. När människor kommer till mig från andra städer vill jag att de ska mötas av just lugnet och den vackra naturen.

Marika Knapp tror att det är annorlunda att starta eget i en mindre ort jämfört med i en storstad, på gott och ont. Hon har flera vänner som har yogastudios i Stockholm, svårigheten där är att man lätt försvinner i mängden. I Skutskär däremot har det varit annorlunda.
– När jag öppnade fanns det ingen yoga här, jag var ensam i min bransch. Det gjorde det nog lättare för mig att bli etablerad.

Vad finns det för nackdelar med att öppna i en mindre ort då?
– Att nya saker lätt bli främmande i en mindre ort, typ "vad är det här hon försöker pracka på oss?". Jag är dock positivt överraskad, skutskärsborna har tagit emot mig med öppna armar.

Nästa sommar planerar Marika Knapp att öppna upp sin studio i nya lokaler.
Nästa sommar planerar Marika Knapp att öppna upp sin studio i nya lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!