– Vi har redan gjort mycket för att vara mer miljövänliga, det här är nästa steg, säger Conny Johansson som är energichef på Stora Enso.
Industrin står idag för ungefär en tredjedel av alla utsläpp i Sverige. På grund av bränslebyten har Stora Enso tidigare tagit bort i stort sätt alla koldioxidutsläpp från fossila bränslen.
Tekniken CCS, "carbon capture and storage" och har som syfte att samla koldioxid som industrierna släpper ut. Koldioxiden som samlas in ska sedan lagras permanent i en massiv berggrund i havet, möjligen i Östersjön.
Stora Enso har fått bidrag från Energimyndigheten på 900 000 kronor för att undersöka som om CCS skulle kunna användas på fabrikerna i Skutskär och i Skoghall, Värmland. Bidraget är en del av regeringens satsning mot nollutsläpp år 2045.
Stora Enso kommer bland annat att undersöka hur mycket det skulle kosta att använda sig av metoden och vilka politiska beslut som skulle behöva tas för att möjliggöra användingen. Man räknar med att kunna ge besked innan midsommar.
– Vi tror att det ska fungera. För närvarande ser vi inte några uppstigande hinder i alla fall. Det är dock många aktörer inblandade och det finns mycket att reda ut innan vi kan säga hur det blir, säger Conny Johansson.
Koldioxidlagring har nationellt och globalt lyfts fram i handlingsplanen för att nå klimatmålen. Metoden har använts utanför Norges kust sedan 90-talet. Sedan 1 mars år 2014 så har lagringen varit laglig i Sverige, dock bara till havs.