På jakt efter hotande växter – ska rädda djur och natur

Nytt projekt ska rädda Älvkarleby kommuns djur och natur från invasiva växter. Tidningen följde med på inventering.

Alf Linderheim är sedan fem år tillbaka ordförande i Naturskyddsföreningen Älvkarleby.

Alf Linderheim är sedan fem år tillbaka ordförande i Naturskyddsföreningen Älvkarleby.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2020-07-01 16:00

– Invasiva växter kommer utifrån, trivs bra och tränger ut inhemska växter, vilket kan få stora konsekvenser. De kan slå ut både växtfloran, fjärilsfaunan och insektsfaunan, säger Alf Linderheim, ordförande i Naturskyddsföreningen Älvkarleby. 

Alf Linderheim är en av sex personer som inventerar invasiva växter i Älvkarleby kommun. Under två års tid ska man kartlägga var växterna finns och hur många de är. Inventeringen fokuserar på växterna blomsterlupin, jättebalsamin, den giftiga jättelokan, parkslide eller vresros.

Dagens inventering slutar, efter letande längs vägar och bakom hus, vid Hyttövägen på Älvkarlerö. Vid vägkanten hittar Alf Linderheim sex stycken jättelokor. Jättelokan är skadlig på flera sätt, den tränger inte bara ut annan växtlighet, utan saven kan i kombination med solljus ge svåra frätskador på den som försöker plocka bort växten. 
 

undefined
En av de sex jättelokorna som Alf Linderheim hittade under dagens inventering. Växterna är ännu inte fullvuxna.

Med hjälp av databasen "invasivaarter.nu" kan Alf Linderheim lägga in dagens inventeringsfynd. I databasen, framtagen av Sveriges Lantbruksuniversitet, lägger han in bilder, information om vilken art han har hittat, antalet och var han hittat dem.
– Det känns bra att kunna göra någon nytta, säger Alf Linderheim medan han för in informationen om dagens fynd i mobilen.

undefined
Alf Linderheim är i full gång med att lägga in information om sina fynd i databasen "invasivaarter.nu".

Bakom det tvååriga projektet står Naturskyddsförenigen Älvkarleby och Upplandsstiftelsen. Projektet stöttas även ekonomiskt av Älvkarleby kommun och är ett så kallat LONA-projekt, vilket innebär att kommunen kan söka pengar för lokala naturvårdssatsningar. Kommunen har delats upp i olika inventeringsområden, varje person som inventerar har ansvar för ett eller flera områden. 
– Tanken är att vi ska bli klara med inventeringen under den här sommaren. Nästa steg är att bekämpa växterna. I dagsläget vet jag dock inga detaljer om det och jag vågar inte skriva under på att alla kommer att försvinna inom de närmastae åren, säger Alf Linderheim.

Vanligast i Sverige av de invasiva växterna är blomsterlupin. Blomsterlupin är en växt som tränger undan alla ängsblommor vilket i sin tur påverkar fjärilsfaunan, fjärilar lägger nämligen sina ägg på speciella växter och är på så vis knutna till dem
– När det bara finns blomsterlupin blir det dåligt för massor med fjärilar. I Älvkarleby har vi dock förhållandevis lite lupiner och vi som kommun har förhålladevis lite problem med invasiva växter, säger Alf Linderheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!