Upsala Nya Tidning har tidigare berättat om en nystartad nattvandrarverksamhet i Skutskär vid namn Helgpatrullen.
– Jag upplever att otryggheten har ökat de senaste fem åren, säger Erik Persson som är en av initiativtagarna till Helgpatrullen.
Erik Persson och resterande initiativtagare är långt ifrån ensamma med upplevelsen, flera personer som UNT har pratat med delar den. Stölder, skadegörelse och misshandel beskrivs som en del av problemet. Även Moderaterna och Kristdemokraterna har uppmärksammat frågan. I en motion från hösten 2019 föreslår de övervakningskameror vid stationerna i kommunen, skälet ska vara ökade problem med stölder och skadegörelse.
Trots den upplevda otryggheten så har antalet anmälda brott minskat i flera kategorier.
Från år 2014 till år 2018 har antalet anmälda fall av misshandel, stölder och skadegörelsebrott minskat, enligt Brottsförebyggande rådet.
– Min uppfattning är att Älvkarleby kommun är en trygg kommun att bo i, säger Bengt Eriksson som är kommunpolis i Älvkarleby kommun
Hur kan det komma sig att flera medborgare vittnar otrygghet samtidigt som färre brott anmäls?
– Vi matas ju hela tiden med nyheter om grova våldsbrott. Då får man lätt en bild av att det är mer otryggt generellt i samhället. Att det inte händer på vår hemmaplan spelar inte alltid roll, känslan av otrygghet kan ändå öka. Men, det finns inget fog för att inte våga sig ut på gatorna i Älvkarleby.
Otrygga invånare trots färre anmälda brott
Flera invånare i Älvkarleby kommun vittnar om en ökad otrygghet. Trots detta har antalet anmälda brott i kommunen minskat i flera kategorier.
Från år 2014 till år 2018 har antalet anmälda fall av misshandel, stölder och skadegörelsebrott minskat i Älvkarleby kommun.
Foto: Hasse Holmberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!