Roger Petrini började som oppositionsråd i januari 2019. Innan det var posten obesatt under fyra år.
– Från 2010 till 2014 var moderaten Kenneth Holmström kommunens oppositionsråd. Men en stor splittring inom oppositionen ledde till en motion för att ta bort oppositionsrådet, vilket sedan klubbades igenom, säger Roger Petrini.
Kommunstyrelsen ångrade sig senare och återinförde posten 2017. Två år senare gjorde Roger Petrini entré.
– Det har dröjt tills jag fått ett arbetsrum, dator och tillgång till kommunens intranät. När pandemin slog till beordrades personalen på löneavdelning att jobba hemifrån, då fick jag detta rum.
Hur arbetar du som oppositionsråd?
– Det finns ingen officiell beskrivning av oppositionsrådets arbetsuppgifter i kommunallagen. Så det är upp till varje kommun att bestämma. Enligt det som vi har skrivit ned är min uppgift att hålla oppositionen informerad om vad som händer i kommunen samt hålla möten med dem en gång i månaden om aktuella ärenden hos kommunstyrelsen.
Som oppositionsråd har han till exempel kunnat driva delningen av utbildning- och omsorgsnämnden.
– Före första april var utbildning- och omsorgsnämnden en enda stor nämnd. Den hade 80 procent av kommunens budget och hade svårt att klara av jobbet. I den frågan hade vi inflytande. Annars är det svårt att ha inflytande när vi alltid är en minoritet. Vi behöver stöd från något av de andra fyra partierna i majoriteten för att nå någonting.
Hur såg debatterna ut när kommunen inte hade något oppositionsråd?
– Det tråkiga är att vi inte har debatter. Oppositionen försöker, men majoriteten debatterar inte. Har man egen majoritet behöver man inte förklara sig. Det är bara att rösta fram det man vill.
Oppositionen i Älvkarleby består av M, KD, L, SD och Kommunens väl, KV.
47-årige Roger Petrini är utbildad kock och jobbar som kock på Ikea i Gävle sedan 2014. Han har jobbat inom restaurangbranschen sedan 2007.
Han tog tjänstledigt från sitt kockjobb för att kunna fokusera på politiken. Som oppositionsråd får han 27 000 kronor i månaden före skatt. Kommunalrådet får omkring 60 000 kronor.
Alla kommuner i Uppsala län har oppositionsråd, utom Heby kommun som inte har något formellt utsett. I Enköping, där oppositionsrådet har funnits sedan 1971, får oppositionsrådet en månadslön på 68 400 kronor. Yngsta kommunen Knivsta, som bildades 2003, har haft ett oppositionsråd sedan 2004.